Μάτις: «Η αμερικανική διπλωματία αποφέρει καρπούς» στο Βορειοκορεατικό - iefimerida.gr

Μάτις: «Η αμερικανική διπλωματία αποφέρει καρπούς» στο Βορειοκορεατικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το μπαράζ των εκατέρωθεν απειλών με τη Βόρεια Κορέα και τα τύμπανα πολέμου που ηχούν εκκωφαντικά τις τελευταίες ημέρες ο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επιχείρησε να ρίξει κάπως τους τόνους επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ελπίζει σε διευθέτηση του ζητήματος με διπλωματικά μέσα.

Ο Τζέιμς Μάτις τόνισε ότι ένας πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός» κι ότι η διπλωματία αποφέρει αποτελέσματα. Μιλώντας στην Καλιφόρνια ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι είναι δουλειά του ως υπουργός Άμυνας να είναι έτοιμος για μια σύρραξη, αλλά ότι οι προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον και της πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ «αποφέρουν διπλωματικά αποτελέσματα». «Η τραγωδία ενός πολέμου είναι γνωστή. Δεν χρειάζεται άλλο χαρακτηρισμό πέραν του ότι θα ήταν καταστροφικός», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αμερικανικά σχέδια για μια πιθανή σύρραξη, ο Μάτις είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «αλλά δεν λέω εκ των προτέρων στον εχθρό τι θα κάνω».

Μάτις: «Η αμερικανική διπλωματία αποφέρει καρπούς» στο Βορειοκορεατικό  | iefimerida.gr 0

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης το σχέδιό της να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους κοντά στη νήσο Γκουάμ, που αποτελεί επικράτεια των ΗΠΑ, στον Ειρηνικό και βάση στρατηγικών βομβαρδιστικών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι επίκειται μια επίθεση στο νησί, όπου κατοικούν 160.000 Αμερικανοί πολίτες.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ ότι θα πρέπει να αισθάνεται «αναστατωμένη» αν επιτεθεί στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της «επειδή θα τους συμβούν πράγματα που ποτέ δεν είχαν αναλογιστεί ότι είναι πιθανά. Η Βόρεια Κορέα ή θα συμμορφωθεί, ή θα μπει σε μπελάδες που λίγες χώρες στον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει ποτέ».

Μάτις: «Η αμερικανική διπλωματία αποφέρει καρπούς» στο Βορειοκορεατικό  | iefimerida.gr 1

Παράλληλα εξαπέλυσε μύδρους κατά προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων ότι επέδειξαν αδυναμία απέναντι στη Βόρεια Κορέα και επέκρινε γι’ άλλη μια φορά την Κίνα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να κάνει «πολλά περισσότερα»

Global Times: «Η Κίνα να παραμείνει ουδέτερη αν η Πιονγιάνγκ επιτεθεί πρώτη στις ΗΠΑ»

Στο Πεκίνο, όμως, όπου επικρατεί εκνευρισμός με την ευθεία αμφισβήτηση από την Ουάσιγκτον των κινεζικών διεκδικήσεων σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η κρατική εφημερίδα Global Times, καλεί με άρθρο γνώμης την ηγεσία της χώρας να παραμείνει ουδέτερη αν η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει επίθεση που απειλεί τις ΗΠΑ και να επέμβει μόνον αν η Ουάσιγκτον επιχειρήσει αλλαγή του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

Μάτις: «Η αμερικανική διπλωματία αποφέρει καρπούς» στο Βορειοκορεατικό  | iefimerida.gr 2

«Η Κίνα θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αν η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει πρώτη πυραύλους που απειλούν αμερικανικό έδαφος και οι ΗΠΑ απαντήσουν, τότε η Κίνα θα παραμείνει ουδέτερη», τόνισε η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα, που απηχεί μεν απόψεις της κομματικής ηγεσίας, αλλά δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη κυβερνητική πολιτική.

«Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα εξαπολύσουν επιθέσεις και προσπαθήσουν να ανατρέψουν το βορειοκορεατικό καθεστώς και να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη στην κορεατική χερσόνησο, η Κίνα θα τις εμποδίσει», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία στο πλευρό των ΗΠΑ

Μάτις: «Η αμερικανική διπλωματία αποφέρει καρπούς» στο Βορειοκορεατικό  | iefimerida.gr 3

Από την Αυστραλία, πάντως, ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πολεμήσει κατά της Βόρειας Κορέας στο πλευρό των ΗΠΑ, αν δεχθούν επίθεση. Η Αυστραλία, είπε, θα τιμήσει τη δέσμευση που απορρέει από τη συνθήκη ANZUS του 1951, «όπως θα έσπευδαν και οι ΗΠΑ να μας βοηθήσουν αν δεχόμασταν επίθεση.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ