Ο «πιο μισητός άνθρωπος» στις ΗΠΑ καταδικάστηκε για χρηματιστηριακή απάτη - iefimerida.gr

Ο «πιο μισητός άνθρωπος» στις ΗΠΑ καταδικάστηκε για χρηματιστηριακή απάτη

Ο Μάρτιν Σκρέλι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάρτιν Σκρέλι, γνωστός και ως «οπιο μισητός άνθρωπος στις ΗΠΑ», κρίθηκε ένοχος από ομοσπονδιακό δικαστήριο σε πολλαπλές κατηγορίες για χρηματιστηριακές απάτες.

Στην περίπτωση που καταδικαστεί μάλιστα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά χρόνια φυλάκισης.

Ο 34χρονος επιχειρηματίας, με το ψευδώνυμο «Pharma bro» είναι ο άνθρωπος που είχε αυξήσει την τιμή του φαρμάκου για ασθενείς του AIDS κατά 5.000% (από τα 13,50 δολάρια στα 750) προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας αλλά και την παρακμή του.

Καταδικάστηκε την Παρασκευή στο Μπρούκλιν έπειτα από δικαστική περιπέτεια που ήδη μετρά έναν μήνα σε διάρκεια.

Συνολικά, ο Σκρέλι κρίθηκε ένοχος για τρεις από τις οκτώ κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί μεταξύ των οποίων καταδίκες για χρηματιστηριακή απάτη, συνωμοσία και διαπλοκή με σκοπό την απάτη.

Σύμφωνα με τον Independent, οι εισαγγελείς στη δίκη δήλωσαν ότι ένας τεράστιος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων έδειξε ότι ο κατηγορούμενος 34χρονος επιχειρηματίας είχε εξαπατήσει πολλούς επενδυτές ώστε να δώσουν εκατομμύρια δολάρια σε hedge funds που έτρεχε, όπως ήταν είναι τα MSMB Capital και MSMB Healthcare.

Ισχυριζόμενος ότι είχε εξαιρετικό αρχείο για τη λειτουργία αυτών των τύπων κεφαλαίων παραπλάνησε ψευδών του επενδυτές ενώ επέμενε ότι η επενδυτική του στρατηγική ήταν χαμηλού κινδύνου.

Σύντομα, αφού πρώτα συγκέντρωσε τα χρήματα των επενδυτών, τα έχασε, ανέφεραν οι εισαγγελείς χρησιμοποιώντας μάλιστα μέρος τους για να κεφαλαιοποιήσει τη φαρμακευτική εταιρία Retrophin. Κατά τη διάρκεια αυτών των ζημιών, συνέχισε να στέλνει οικονομικές καταστάσεις στους επενδυτές του λέγοντας ότι τα hedge funds έλαβαν θετικές αποδόσεις.

Ο Σκρέλι μάλιστα διέγραφε τους επενδυτές που επέμεναν να ρωτούν για τα χρήματά τους, ακόμα και για ολόκληρους μήνες. Με αυτό τον τρόπο, συνέχιζε να επινοεί δικαιολογίες ενώ τους πρότεινε να τους επιστρέψει τα χρήματα με εναλλακτικές μεθόδους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ