ΕΕ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τη μεταφορά τουρμπίνων της Siemens στην Κριμαία - iefimerida.gr

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τη μεταφορά τουρμπίνων της Siemens στην Κριμαία

Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ ο υφ. Ενέργειας Αντρέι Τσερεζόφ και 3 ακόμα άτομα/ Φωτογραφία: Alexander Zemlianichenko/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας επέβαλε την Παρασκευή η ΕΕ για το μείζον ζήτημα της μεταφοράς στην Κριμαία τεσσάρων τουρμπίνων που είχε δώσει η Siemens στη Μόσχα.

Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ προστέθηκαν εκτός από τον υφυπουργό Ενέργειας Αντρέι Τσερεζόφ και ο διευθυντής της ρωσικής εταιρείας που αγόρασε τις τουρμπίνες από τη Siemens και ένας ανώτατος υπάλληλος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες, τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ και παγώνουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στην Ευρώπη.

Η αρχική πρόταση της Γερμανίας περιλάμβανε και ένα τέταρτο πρόσωπο, όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εξέφρασε αντιρρήσεις η Ιταλία, και το όνομά του δεν συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα.

Οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ λαμβάνονται ομόφωνα.

Η Siemens υποστηρίζει ότι οι τέσσερις τουρμπίνες που παρέδωσε για ένα έργο στη νότια Ρωσία, στη χερσόνησο του Ταμάν, μεταφέρθηκαν παρανόμως στην Κριμαία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της αρνείται να αναγνωρίσει την "προσάρτηση" της Κριμαίας από τη Ρωσία και έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων ενώ απαγορεύει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν εμπόριο ή να επενδύουν στη χερσόνησο.

Ρωσία: Εχθρικές και αβάσιμες οι κυρώσεις

Ως «εχθρικές και αβάσιμες» χαρακτήρισε η ρωσική διπλωματία τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επισήμανε ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της, τονίζοντας όμως το ενδιαφέρον της να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η οικονομική συνεργασία με την Ένωση.

«Η απόφαση των Βρυξελλών να συμπεριλάβουν στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ πολλούς πολιτικούς αξιωματούχους και ρωσικές εταιρείες, ως μέτρο αντιποίνων στην αυτοαποκαλούμενη "παράνομη" παράδοση στην Κριμαία τουρμπινών της εταιρείας Siemens είναι βαθύτατα λυπηρή.

Θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο, που ελήφθη έπειτα από πρωτοβουλία του Βερολίνου, είναι εχθρικό και αβάσιμο» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΕ ΡΩΣΙΑ κυρώσεις SIEMENS ΚΡΙΜΑΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ