Η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση στο Πεκίνο για το βορειοκορεατικό - iefimerida.gr

Η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση στο Πεκίνο για το βορειοκορεατικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυστηρό μήνυμα στην Κίνα έστειλε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποιώντας ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον -Πεκίνου έχουν φθάσει σε «σημείο καμπής» και απειλείται «ανοικτή σύρραξη» αν δεν γίνουν προσπάθειες για να αποτραπεί μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη.

Μιλώντας σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, εν μέσω πληροφοριών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να διατάξει μια εκτεταμένη έρευνα για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είπε ότι οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη βρίσκονται σ’ ένα σταυροδρόμι μετά από «μια μακρά περίοδο χωρίς συγκρούσεις», που διήρκεσε πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Ειδικοί θεωρούν ότι ο Τραμπ ήλπιζε να πετύχει μια συμφωνία με τον Σι Τζινπίνγκ, δίνοντάς του το ελεύθερο σε θέματα όπως το εμπόριο ή την κατασκευή τεχνητών νησιών στη διαφιλονικούμενη ζώνη της Νότιας Σινικής Θάλασσας με αντάλλαγμα μια στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής. Αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός μετά τα θετικά σημάδια που εξέπεμψε η κινεζική πλευρά στη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών στο πολυτελές θέρετρο Mar-a-Lago του Τραμπ στη Φλόριντα, υποχώρησε δίνοντας τη θέση του σε απογοήτευση.

Ο Τίλερσον είπε ότι το ερώτημα τώρα είναι «πώς πρέπει να προσδιορίσουμε τη σχέση με την Κίνα και να διασφαλίσουμε την οικονομική ευημερία προς όφελος των δύο χωρών και του πλανήτη και να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές που έχουμε με τρόπο που να μην οδηγήσει σε ανοικτή σύρραξη. Δοκιμάζουμε τη σχέση αυτή μέσω θεμάτων, όπως το βορειοκορεατικό», συνέχισε αναφερόμενος στις άκαρπες έως τώρα προσπάθειες του Τραμπ να πείσει το Πεκίνο να πιέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν αναφορικά με το πυραυλικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια απειλή, όπου ο στόχος είναι κοινός; Κι εκεί που έχουμε διαφορές -στη Νότια Σινική Θάλασσα και στο εμπόριο- μπορούμε να συνεργαστούμε για την επίλυσή τους έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε ανοικτή σύγκρουση και να βρούμε λύσεις που είναι αναγκαίες και για τους δυο μας;», αναρωτήθηκε.

Αναλυτές θεωρούν ότι τα σχόλια του Τίλερσον αποτυπώνουν με διπλωματική γλώσσα την αποξένωση των δύο χωρών κι ότι μετά από δεκαετίες ειρηνικής συνύπαρξης πληθαίνουν τώρα τα σημάδια ότι οι δύο πλευρές πορεύονται αναπόφευκτα σε διαφορετικούς δρόμους.

Ο Τραμπ εξαπέλυσε το περασμένο Σάββατο σφοδρή επίθεση μέσω Twitter στην Κίνα υποστηρίζοντας ότι οι προκάτοχοί του «επέτρεψαν στους Κινέζους να βγάζουν εκατομμύρια δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το εμπόριο», ενώ εκείνοι δεν έκαναν «τίποτε» για να σταματήσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Τα ελεγχόμενα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας απάντησαν με ασυνήθιστα ωμή γλώσσα καταδικάζοντας την «εμπρηστική» ρητορική του Τραμπ.

Οι εντάσεις στις διμερείς σχέσεις φαίνεται ότι θα κλιμακωθούν καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί κατά των άδικων, όπως θεωρεί, εμπορικών πρακτικών του Πεκίνου και της αποτυχίας του να συνεργαστεί στο βορειοκορεατικό διατάζοντας μια εκτεταμένη έρευνα, που σύμφωνα με τους New York Times, θα επικεντρωθεί σε κινεζικές παραβιάσεις αμερικανικών πνευματικών δικαιωμάτων και θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα ή την ανάκληση αδειών λειτουργίας για κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα ορκίστηκε χθες ότι «θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να αντιμετωπίσει τον προστατευτισμό εκείνων που δηλώνουν μεν προσηλωμένοι στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά παραβιάζουν τις βασικές αρχές του.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ