Οι δύο ενστάσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που αγνόησε η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Οι δύο ενστάσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που αγνόησε η κυβέρνηση

Προβληματισμός της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το άσυλο (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το προβληματισμό τους για δύο από τα άρθρα του νομοσχεδίου Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση εξέφρασε η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, αλλά η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις συγκεκριμένες ενστάσεις.

Πρόκειται για τα άρθρα που αφορούν τις αλλαγές σε ό,τι αφορά το άσυλο, αλλά και για τη γενικευμένη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει την αυτεπάγγελτη επέμβαση της δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής. Ομως, επισημαίνει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, υπάρχει προβληματισμός για την αποτελεσματική προστασία σε περιπτώσεις άλλων εγκλημάτων.

«Προβληματισμός μπορεί κατά τούτο να εγερθεί σχετικά με την παροχή αποτελεσματικής προστασίας κατά άλλων εγκλημάτων, ιδίως αυτόφωρων. Τέλος, σημειώνεται ότι η διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων κατά της ζωής και των εγκλημάτων κατά της σωματικής ακεραιότητας είναι ενίοτε δυσχερώς διαγνώσιμη κατά τον χρόνο τέλεσής τους», επισημαίνει η σχετική έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

Ενστάσεις όμως εξέφρασαν τα μέλη της και για το άρθρο που προβλέπει τη γενικευμένη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου.

«Γεννάται προβληματισμός εάν είναι κατά το Σύνταγμα επιτρεπτή η μειοψηφική συμμετοχή του κύριου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού σε όργανα, όπως η Κοσμητεία μονοτμηματικής Σχολής, καθώς και εάν εν γένει θα όφειλε η ρύθμιση της ειδικότερης συμμετοχής των φοιτητών να συναρτάται με τον χαρακτήρα των εκάστοτε ασκούμενων αρμοδιοτήτων», επισημαίνει η έκθεση.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΕΙ νομοσχέδιο άσυλο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ