ΗΠΑ: Μετά τη Βουλή και η Γερουσία ενέκρινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Μετά τη Βουλή και η Γερουσία ενέκρινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με συντριπτική πλειοψηφία 98 ψήφων υπέρ και μόλις 2 κατά ενέκρινε χθες η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο, που είχε εγκρίνει στις αρχές της εβδομάδας και η Βουλή, είχε σθεναρή υποστήριξη και από τα δύο κόμματα και το επόμενο βήμα είναι να σταλεί στον Λευκό Οίκο για την υπογραφή ή το βέτο του προέδρου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επιζητεί την βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και έχει δικαίωμα αρνησικυρίας, αλλά το βέτο του θα ενέτεινε τις υποψίες ότι στηρίζει πολύ το Κρεμλίνο, ενώ μπορεί να παρακαμφθεί από την ψήφο των δύο τρίτων της Βουλής και της Γερουσίας.

Οι κυρώσεις στοχεύουν στην περαιτέρω τιμωρία της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και για τα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που φέρουν τη Ρωσία να εμπλέκεται στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία το 2016.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις καταγγελίες περί ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές.

Ιδιαίτερη ανησυχία φέρεται να προκαλεί στο Λευκό Οίκο μια διάταξη του νομοσχεδίου, που περιορίζει τις δυνατότητες του Τραμπ να άρει τις κυρώσεις, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη του Κογκρέσου.

Το νομοσχέδιο έχει εξοργίσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει υποσχεθεί αντίποινα, ενώ έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι επικείμενες κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν σοβαρά ευρωπαϊκές ενεργειακές επιχειρήσεις που συνδέονται με έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά και άλλες ευρω-ρωσικές συνεργασίες στις μεταφορές και στο εμπόριο.

Στο στόχαστρο και το Ιράν και η Βόρεια Κορέα

Το νομοσχέδιο προβλέπει και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θα στοχοποιούν οικονομικούς οργανισμούς που συνεργάζονται με την Πιονγιάνγκ καθώς και πρόσωπα ή επιχειρήσεις που εμπλέκονται στα πυραυλικά τους προγράμματα.

Μερικές ώρες αργότερα η Ιαπωνία ανακοίνωνε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα, την πρόθεσή της να προχωρήσει στην εφαρμογή επιπρόσθετων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό και του πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν μέσα στην εβδομάδα την υπηρεσία πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου (DIA) αναφέροντας ότι η Βόρεια Κορέα θα έχει αποκτήσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, τον επόμενο χρόνο.

Η πρόβλεψη αυτή, επιταχύνει τις εξελίξεις, έναντι των αρχικών χρονικών προβλέψεων για την απόκτηση πυραύλου της παραπάνω ικανότητας από την Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ