Despacito, η ανατομία μιας επιτυχίας [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Despacito, η ανατομία μιας επιτυχίας [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιτυχία του καλοκαιριού 2017, σε έναν ιντερνετικό πλανήτη, είναι ένα χαζό τραγουδάκι των πορτορικανών Luis Fonsi και Ramón Luis Ayala Rodríguez.

Πολλοί λένε ότι το Despacito δεν έχει τίποτα το εξαιρετικό. Οτι η μουσική δομή του είναι μπανάλ, οι στίχοι του αδιάφοροι, ο ρυθμός του déjà vu, και το στιλ του πλαδαρό. Και ότι όπως κάθε μαζική μουσική, το Despacito είναι καταδικασμένο σε εφήμερη ζωή.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν ακούν αυτά τα επιχειρήματα γιατί από τις πρώτες νότες του τραγουδιού αρχίζουν ήδη να χορεύουν, χωρίς να θέτουν τέτοια ερωτήματα στον εαυτό τους. Πράγματι, υπάρχουν λίγα τραγούδια που μπορεί κάποιος να τα ακούει συνεχώς στο ραδιόφωνο, στα κλαμπ ανά τον πλανήτη, σε όλα τα μαγαζιά και στις αίθουσες αναμονής ή να διαχέονται από τα ακουστικά πεζών από το Οχάιο ως το Βελιγράδι. Υπάρχουν ελάχιστα τραγούδια που ανεβαίνουν στο YouTube στην Κροατία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Πολωνία ταυτόχρονα.

Despacito, η ανατομία μιας επιτυχίας [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0


Το τραγούδι τύπου pop-reggae, υπερβολικά χορευτικό και αισθησιακό, ξεπέρασε τα σύνορα και τους πολιτισμούς και έγινε η πιο streaming επιτυχία όλων των εποχών. Σε λιγότερο από έξι μήνες το hit ακούστηκε 4,6 δισ. φορές. Ολος ο πλανήτης τραγούδησε ή θα τραγουδήσει ή έχει ακούσει το «des-pa-ci-to» (κάτι σαν «χα-λα-ρά») τουλάχιστον μια φορά, έστω κι αν το ειρωνεύεται.

Despacito, η ανατομία μιας επιτυχίας [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1


Μέσα από ένα γρήγορο remix, ο Justin Bieber συνεισέφερε σε αυτή την παγκόσμια, απρόσμενη επιτυχία. Αλλά η παρουσία του σταρ δεν τα εξηγεί όλα. Οταν πρόσφατα έλαβε βραβείο για τον 55 φορές πλατινένιο δίσκο του(!), ο Luis Fonsi εξήγησε πώς γεννήθηκε το Despacito: «Ηθελα απλά να κάνω ένα ευχάριστο τραγουδάκι με “sabor” λατίνο για να χορεύουν οι άνθρωποι».

Despacito, η ανατομία μιας επιτυχίας [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2


Και πράγματι, έκανε τον μισό πλανήτη να χορεύει. Το Despacito, αισθησιακό και σέξι τραγουδάκι, στα ισπανικά, ξεπέρασε τα σύνορα της γλώσσας.
Ο Luis Fonsi, 39 ετών, και ο Daddy Yankee, 40 ετών, έχουν ήδη μια μακρά καριέρα πίσω τους. Ποπ λατίνο ο ένας, reggae ο δεύτερος, είναι και οι δύο θρύλοι στη Λατινική Αμερική. 9 άλμπουμ ο Fonsi, διάσημος ο Daddy Yankee για την Gasolina.

Despacito, η ανατομία μιας επιτυχίας [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3


Το πρωτότυπο κλιπ γυρίστηκε στο ιστορικό κέντρο του San Juan και το είδαν 1 δισ. άνθρωποι σε λιγότερο από έναν μήνα. Με 2,7 δισ. views ως τα τέλη Ιουλίου, πρόκειται για το βίντεο με τη μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών στο YouTube.

Despacito, η ανατομία μιας επιτυχίας [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Ο Τζάστιν Μπίμπερ γρήγορα κατάλαβε την επιτυχία. Είπε ένα κομμάτι στα αγγλικά, 40 δευτερόλεπτα και συνόδευσε στο ρεφρέν «des-pa-ci-to» και «pasito a pasito, suave, suavecito». Η ιστορία που διηγούνται στο Πουέρτο Ρίκο είναι ότι ο Τζάστιν Μπίμπερ ανακάλυψε το τραγουδάκι σε κλαμπ στην Κολομβία. Γοητεύτηκε και ζήτησε να συμμετάσχει στο remix. Το κομμάτι απογειώθηκε.


«Το να εντάξουμε τον Τζάστιν Μπίμπερ μας επέτρεψε να πάμε αυτό το τραγούδι, το οποίο είχε ήδη άνοδο, σε απίστευτα ύψη», ανακοίνωσε το αφεντικό της Universal Music Group, Lucian Grainge.

«Η παρουσία του Μπίμπερ χρησίμευσε ώστε να απευθυνθούν σε κοινό που δεν ακούει παρά μόνο αγγλικά», έγραψε το σάιτ Noisey μόλις κυκλοφόρησε η ελαφρά αμερικανοποιημένη βερσιόν του Despacito.

Despacito, η ανατομία μιας επιτυχίας [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5

Το Despacito είναι αυτή τη στιγμή το τραγούδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ βρίσκεται εδώ και δέκα εβδομάδες στην πρώτη θέση των charts, για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια για ένα ισπανόφωνο τραγούδι. Η τελευταία φορά ήταν για το Macarena (των ισπανών Los del Río, 1993) και το 1987 για το La Bamba, των Los Lobos.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Despacito ανατομία επιτυχία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ