H Welt απορεί: «Πώς συνδυάζεται ένα σχεδιαζόμενο κούρεμα του δημόσιου χρέους με νέα δάνεια από τις αγορές;» - iefimerida.gr

H Welt απορεί: «Πώς συνδυάζεται ένα σχεδιαζόμενο κούρεμα του δημόσιου χρέους με νέα δάνεια από τις αγορές;»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να ξαναπολεμήσει τα χρέη με χρέη» η γερμανική εφημερίδα Die Welt σχολιάζει την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές κεφαλαίου επισημαίνοντας ότι δεν τη βλέπουν με θετικό μάτι όλοι οι υπεύθυνοι στην ευρωζώνη.

«Είναι μια δοκιμασία. Ένα τόλμημα γιατί η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια δεν ήταν ούτε πρότυπο προβλέψιμης δημοσιονομικής πολιτικής, ούτε φέρθηκαν ιδιαίτερα καλά οι ελληνικές κυβερνήσεις στους πιστωτές τους. Κατ’ αρχάς η προηγούμενη κυβέρνηση απέσπασε ένα σημαντικό κούρεμα από τους ιδιώτες πιστωτές – βλ. τράπεζες, επενδυτικά και ασφαλιστικά ταμεία-. Και μετά ξεσηκώθηκε η στρατιά υπό τον Αλέξη Τσίπρα το 2015 και δεν πλήρωσε οφειλόμενα χρέη στο ΔΝΤ. Αν ήταν η Ελλάδα ιδιώτης... δεν θα ξανάπαιρνε δάνειο ποτέ. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι ιδιώτης και οι επενδυτές στις αγορές είναι κατά κανόνα προθυμότεροι να αναλάβουν ρίσκα από τις ιδιωτικές τράπεζες στη χορήγηση δανείων», σημειώνει η Welt.

H Welt απορεί: «Πώς συνδυάζεται ένα σχεδιαζόμενο κούρεμα του δημόσιου χρέους με νέα δάνεια από τις αγορές;»  | iefimerida.gr 0

«Αυτό που σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης φαντάζει ως υψηλό ποσοστό τόκων επί των χρεών για την κυβέρνηση είναι μια επιτυχία.... Για τον Τσίπρα και τους δικούς του είναι η απόδειξη μιας ανακτημένης κυριαρχίας απέναντι στους δανειστές των ευρω-εταίρων και του ΔΝΤ . Είναι μια πολιτική επιτυχία που μπορεί να τον βοηθήσει και εσωτερικά και την οποία δεν βρίσκουν κακή οι υπεύθυνοι στην Κομισιόν», γράφει η γερμανική εφημερίδα αναφερόμενη στα θετικά σχόλια του Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ωστόσο και το σχόλιο του επιτρόπου ότι «Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος των προσπαθειών».

«Γι’ αυτό και προξενεί ελάχιστη έκπληξη ότι σε ορισμένα σημαντικά κέντρα αποφάσεων δεν βλέπουν και τόσο ρόδινη την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε πρόσφατα ότι αμφιβάλλει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και απέρριψε μέχρι τώρα τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί για το ύψος του ελληνικού κρατικού χρέους. Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ αρνείται να καταβάλει περαιτέρω βοήθειες στη χώρα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης κι ο λόγος είναι ότι θεωρεί πολύ υψηλό το χρέος και ως εκ τούτου μη βιώσιμο.... Αλλά και για τους εταίρους στην ευρωζώνη, που δανείζουν στην Αθήνα περίπου 86 δισ ευρώ μόνον για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, η έξοδος στις χρηματαγορές αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γιατί από πολιτική άποψη, τουλάχιστον στη Γερμανία, είναι δύσκολο να επικοινωνήσουν ότι η Ελλάδα αρχίζει πάλι να κάνει χρέη προς ιδιώτες πιστωτές. Οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της ευρωζώνης, θα πρέπει να παραιτηθούν του χρόνου από την αποπληρωμή χρέους ύψους δισεκατομμυρίων γιατί η χώρα δεν θα είναι σε θέση να το κάνει.»

Η Welt επισημαίνει ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εδώ και χρόνια επιμένει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της μακράς περιόδου αποπληρωμής, αλλά μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να πείσει το ΔΝΤ. Ανάλογη άποψη, θυμίζει η εφημερίδα, πρεσβεύει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.

Και καταλήγει:

«Πώς συνδυάζεται τώρα ένα σχεδιαζόμενο κούρεμα του δημόσιου χρέους με την λήψη νέων δανείων από τις αγορές παραμένει ένα ερώτημα που είναι δύσκολο να απαντηθεί»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Die Welt Ελλάδα αγορές κούρεμα χρέους
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ