Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ 2105

FT: Η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε 40 εκατ. ευρώ επιπλέον για να πείσει τους επενδυτές

FT: Η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε 40 εκατ. ευρώ επιπλέον για να πείσει τους επενδυτές

Ο Αλέξης Τσίπρας, που οδήγησε τη χώρα του σχεδόν έξω από την Ευρωζώνη δύο χρόνια πριν χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό βήμα την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, επισημαίνουν οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα έδωσε κίνητρα για να κερδίσει τους,  ακόμη, επιφυλακτικούς επενδυτές.

Οι μισοί αγοραστές του πενταετούς ομολόγου ήταν κάτοχοι του ομολόγου που έληγε το 2019 και δέχθηκαν να το ανταλλάξουν με την καταβολή επιπλέον 40 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς της εφημερίδας.

Τα αμφιλεγόμενα μηνύματα που στέλνονται από τους επενδυτές είναι συμβολικά της μικτής επιτυχίας της κυβέρνησης Τσίπρα στο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε η ακραία πολιτική του 2015 και η οποία τρόμαξε τους επενδυτές και τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης και οδήγησε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζουν οι FT.

Ενας επενδυτής κάτοχος του ομολόγου του 2019 που δεν το αντάλλαξε δήλωσε ότι στην εφημερίδα ότι «δεν βλέπουμε ουσιαστική ανατίμηση κεφαλαίου από αυτά τα επίπεδα αποδόσεων ενώ είναι πιθανό ένα νέο αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με το χρέος».

«Eνώ η έκδοση ήταν ένα σημάδι αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών, έδειξε επίσης ότι τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα επιτοκίων σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου ανάγκασαν τους επενδυτές να επιδιώξουν αποδόσεις σε χώρες που θεωρούνταν παρίες» επισημαίνουν οι FT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.