«Ευρωπαϊκό φαινόμενο»: Ο Λιαργκόβας εξηγεί στο νέο του βιβλίο γιατί το εγχείρημα της ΕΕ έχει πετύχει - iefimerida.gr

«Ευρωπαϊκό φαινόμενο»: Ο Λιαργκόβας εξηγεί στο νέο του βιβλίο γιατί το εγχείρημα της ΕΕ έχει πετύχει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα επιχειρεί να μπει και πάλι σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από μια μακρά περίοδο αναταράξεων και σε μια στιγμή που το μοντέλο διακυβέρνησης της Ευρωζώνης με πρωτοβουλία Μακρόν και Μέρκελ φαίνεται να αλλάζει, ο καθηγητής και επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, εξηγεί γιατί το εγχείρημα της ενοποίησης έχει πετύχει.

Στο βιβλίο του «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας» περιγράφει την ιστορική διάσταση του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρουσιάζει πως μέσα από τις ανυπέρβλητες δυσκολίες κατάφερε να αντέξει συνασπίζοντας όλο και περισσότερες χώρες.

Η εμπειρία δύο αιματηρών και καταστροφικών ευρωπαϊκών (ουσιαστικά εμφύλιων) πολέμων λειτούργησε καταλυτικά προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της Ευρωπαϊκής Ιδέας, ως κινητήριας δύναμης για τη γένεση μίας Νέας Ευρώπης, μέσα από μία διαδικασία Ενοποίησης, με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου χώρου ειρήνης, δημοκρατίας και ανάπτυξης, που θα απέτρεπε την επανάληψη την πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι εμπνευστές του σχεδίου για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας γνώριζαν ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν θα ήταν μια εύκολη διαδικασία, αλλά μία συνεχής προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, όπως, ανησυχιών και εμμονών, έλλειψης εμπιστοσύνης, κοινωνικών συγκρούσεων, κρατικών συμφερόντων, εθνικιστικών τάσεων, δημοκρατικού ελλείμματος κ.λπ..

Πολλά έγιναν από τότε και ακόμη περισσότερα πρέπει να γίνουν. Δυσκολίες υπήρξαν πολλές, οι οποίες κάποτε φάνηκαν ανυπέρβλητες.

Ωστόσο, η πορεία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι όποια προβλήματα προκύπτουν, μπορούν να επιλυθούν.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρατών που συμμετέχουν στη διαδικασία της ενοποίησης, η ανάπτυξη όλο και περισσότερων κοινών πολιτικών, η υιοθέτηση κοινών κανόνων και η καθιέρωση ενιαίου νομίσματος, αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο είχε τόσο ιστορική χρησιμότητα όσο και ιστορική αντοχή και διάρκεια.

«Ευρωπαϊκό φαινόμενο»: Ο Λιαργκόβας εξηγεί στο νέο του βιβλίο γιατί το εγχείρημα της ΕΕ έχει πετύχει  | iefimerida.gr 0

Με το βιβλίο αυτό γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής τόσο της δύσκολης πορείας προς την ενοποίηση, όσο και της λειτουργίας της ενοποιημένης Ευρώπης, με τρόπο που να γίνεται κατανοητός, τόσο στον απλό αναγνώστη, ο οποίος θα επιθυμούσε να έχει μία σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα για την ενοποιητική διαδικασία και τη λειτουργίας της, όσο και στον περισσότερο εξειδικευμένο αναγνώστη, ο οποίος θα ενδιαφερόταν να έχει στα χέρια του ένα βιβλίο, στο οποίο να καταγράφεται η ιστορική διάσταση του ενοποιητικού εγχειρήματος, καθώς επίσης και σημαντικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία αυτού του sui generis οικοδομήματος της Ενωμένης Ευρώπης.

Το βιβλίο που έχει γράψει ο κ. Λιαργκόβας μαζί με τον Χρήστο Παπαγεωργίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιόλα, περιγράφει ανάγλυφα αυτό που είπε ο Robert Schuman το 1950 ότι «…η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί ως δια μαγείας…».

Βγαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή όπου το μοντέλο διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη με πρωτοβουλία Μακρόν και Μέρκελ αλλάζει, αναμορφώνεται, γίνεται περισσότερο αλληλέγγυο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λιαργκόβας ευρωπαϊκό φαινόμενο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ