Διαβάζουμε ελληνική λογοτεχνία - iefimerida.gr

Διαβάζουμε ελληνική λογοτεχνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ισίδωρος Ζουργός γράφει για την περιπετειώδη ζωή του κοσμοπολίτη επιχειρηματία Ευγένιου Ζιρντό, ο Δημήτρης Στεφανάκης αναζητά κρυμμένα μυστικά στο παρελθόν μιας γνωστής αθηναϊκής οικογένειας και η Καρολίνα Μέρμηγκα αναπλάθει τη ζωή ενός φημισμένου γιατρού στην ταραγμένη Αθήνα των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ

Τον Απρίλιο του 1909 ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αβδούλ Χαμίτ ο Β’ βρίσκεται φυλακισμένος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη στη Θεσσαλονίκη. Ο σουλτάνος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του σ’ ένα μικρό κορίτσι, την κόρη ενός μουσουλμάνου μεγαλοαστού. Στη βίλα δουλεύει κι ένα μικρό αγόρι, γιος του κηπουρού, το παιδί για τα θελήματα του σπιτιού. Ο Λευτέρης συνηθίζει να κρύβεται στα σκοτεινά και να κρυφακούει τις ιστορίες του σουλτάνου. Πολύ σύντομα το αγόρι θα ερωτευτεί το κορίτσι, αλλά όλα είναι δύσκολα. Ο Λευτέρης θα εγκαταλείψει την πόλη, θα πολεμήσει, θα ζήσει στην Ευρώπη και όταν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη θα έχει μεταμορφωθεί σε έναν σημαντικό κοσμοπολίτη επιχειρηματία.

Διαβάζουμε ελληνική λογοτεχνία  | iefimerida.gr 0

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί μας αρέσουν οι μεγάλες μυθιστορηματικές κατασκευές με τους καλοσχεδιασμένους ήρωες. Ο συγγραφέας αφηγείται την προσωπική διαδρομή ενός πιτσιρικά που εγκαταλείπει την πατρίδα του σχεδόν κυνηγημένος για να επιστρέψει μετά από χρόνια πλούσιος και δυνατός. Η προσωπική του διαδρομή συναντιέται κατά καιρούς με σημαντικές στιγμές της μεγάλης Ιστορίας.

Διαβάζουμε ελληνική λογοτεχνία  | iefimerida.gr 1

Γιατί ο Ισίδωρος Ζουργός, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γενιάς του, είναι σταθερός στις αναζητήσεις του: πρωταγωνιστές και σε αυτό το μυθιστόρημα είναι η πατρίδα του η Θεσσαλονίκη με την πολυτάραχη ιστορία της και μια ξεχωριστή ανδρική φιγούρα που αφηγείται τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής του.

Γιατί κάποια στιγμή στο μυθιστόρημα κάνει την εμφάνισή του ο Βασίλι Γιούγκερμαν, ο αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας του Καραγάτση.

INFO

Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός

Εκδόσεις Πατάκη

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

«Οι ευτυχισμένες οικογένειες δεν έχουν μυστικά, αλλιώς δεν είναι ευτυχισμένες». Αυτό ισχυρίζεται ο Άγης Δημητριάδης-Σέραρντ. Ο ίδιος βέβαια συντηρεί δύο σπίτια, δύο γυναίκες, δύο παιδιά, ζει ουσιαστικά δύο ζωές. Στο μεταξύ η οικογένειά του περνά δύσκολες ώρες. Ο Ρόμπερτ Σέραρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πολυτελούς ξενοδοχείου, βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο νεαρού φοιτητή ο οποίος διεξάγει έρευνα για το κρίσιμο διάστημα 1939-1945 και απειλεί να αμαυρώσει τη μνήμη του. Όλοι δηλώνουν θορυβημένοι εκτός από τη Λήδα Δημητριάδη, η οποία ενθουσιάζεται με την ιδέα ότι κάποιος αποφάσισε επιτέλους να φωτίσει τη σκοτεινή διαδρομή του πρόγονού της. Γυρίζοντας πίσω στο χρόνο και εξετάζοντας έναν αιώνα οικογενειακής ιστορίας, η Λήδα ανακαλύπτει πως οι πάντες κρύβουν μυστικά: Πάθη και εγκλήματα, μίσος και προδοσίες και όλα όσα συνθέτουν το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένες οι «ευτυχισμένες οικογένειες».

Διαβάζουμε ελληνική λογοτεχνία  | iefimerida.gr 2

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί αγαπάμε τις οικογενειακές ιστορίες, εκείνες που χτίζονται με μυστικά και ψέματα, μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος απόγονος και θα αποκαλύψει τα πάντα.

Γιατί ο πολυβραβευμένος Δημήτρης Στεφανάκης αυτή τη φορά υιοθετεί μια μορφή αφήγησης διαφορετική: αποφεύγει τις πολλές φλυαρίες, γράφει σε μικρά κεφάλαια, αφηγείται στιγμές, κάνει μεγάλα χρονικά άλματα και φωτίζει όσο πρέπει ιδιαίτερες στιγμές στην πορεία της ζωής. Ο αναγνώστης καλείται να ανασυνθέσει την ιστορία και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Διαβάζουμε ελληνική λογοτεχνία  | iefimerida.gr 3

Γιατί «Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο». Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια ακολουθεί τις δικές της σκοτεινές διαδρομές και αφήνει πίσω της τα δικά της θύματα. Η πρωταγωνίστρια πάντως δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ως χαρακτήρας –ίσως επειδή πρόκειται για απόγονο μιας τέτοιας οικογένειας.

Συγγραφέας: Δημήτρης Στεφανάκης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

«Ο Έλληνας γιατρός» Κωνσταντίνος Μέρμηγκας γεννιέται στη Μάνη το 1874 και πεθαίνει στην Αθήνα το 1941, έχοντας ζήσει μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες και γεγονότα. Υπήρξε ένας από τους πιο αναγνωρισμένους επιστήμονες της εποχής του, μια εκρηκτική προσωπικότητα, ένας επιτυχημένος χειρουργός που δεν δίστασε να ανακατευτεί με τα κοινά, να πολιτευθεί και να γίνει ένας από τους πρωταγωνιστές στη δύσκολη σκηνή της αθηναϊκής ζωής των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Μέσα από την προσωπική του ιστορία ξετυλίγεται η άνθηση της αθηναϊκής αστικής τάξης με όλες τις χαρές και τις αδυναμίες της, οι πόλεμοι και οι μεγάλες πολιτικές διαμάχες, οι βαθιές πληγές και οι μεγάλες στιγμές της Ελλάδας.

Διαβάζουμε ελληνική λογοτεχνία  | iefimerida.gr 4

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί η συγγραφέας ανασυνθέτει τη ζωή ενός πραγματικού προσώπου που δεν είναι άλλος από τον παππού της Κωνσταντίνο Μέρμηγκα. Το μυθιστόρημα είναι γεμάτο ιστορικές αναφορές σημειώσεις και παραπομπές που χάρη στην εξαιρετική γραφή της Καρολίνας Μέρμηγκα δεν βαραίνουν το κείμενο, αντιθέτως του χαρίζουν τη γοητευτική αύρα της Ιστορίας.

Γιατί στο μυθιστόρημα διαφαίνεται ο αγώνας ενός ανθρώπου να ζήσει τη ζωή του όπως την ονειρεύτηκε και να παραμείνει πιστός στις αρχές του. Η ζωή μας δεν είναι παρά μια συνεχής μάχη με τη συνείδησή μας. Σημασία δεν έχουν τα γεγονότα, αλλά το πώς αντιδρά και πώς τα αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς.

Διαβάζουμε ελληνική λογοτεχνία  | iefimerida.gr 5

Γιατί ο Έλληνας γιατρός ζει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική περίοδο που έχει απ’ όλα: πολέμους και καταστροφές, πείνα και κακουχίες, εκλογές και ανατροπές –πρόκειται για μια εξαιρετικά πυκνή περίοδο της ελληνικής ιστορίας την οποία η συγγραφέας συνδυάζει εξαιρετικά με στιγμές από την Αθήνα της εποχής και τις άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας.

Συγγραφέας: Καρολίνα Μέρμηγκα

Εκδόσεις Μελάνι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλίο ελληνική λογοτεχνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ