Ντοκουμέντο φρίκης: Εν ψυχρώ εκτέλεση 18 «μαχητών του ISIS» στη Λιβύη [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Ντοκουμέντο φρίκης: Εν ψυχρώ εκτέλεση 18 «μαχητών του ISIS» στη Λιβύη [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα βίντεο-σοκ με την εν ψυχρώ εκτέλεση 18 κρατουμένων με πορτοκαλί στολές στη Λιβύη κάνει το γύρο του κόσμου.

Τα θύματα, που πιστεύεται ότι είναι μαχητές του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», διακρίνονται με καλυμμένα τα κεφάλια με κουκούλες να γονατίζουν σε τέσσερις σειρές. Οι δήμιοι παίρνουν θέση πίσω τους και τους εκτελούν με ημιαυτόματα όπλα πυροβολώντας τους στο κεφάλι για να συνεχίσουν με τα επόμενα θύματα.

Ντοκουμέντο φρίκης: Εν ψυχρώ εκτέλεση 18 «μαχητών του ISIS» στη Λιβύη [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Το βίντεο έρχεται στη δημοσιότητα περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν πλέον αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της δεύτερης πόλης της χώρας, της Βεγγάζης, από τζιχαντιστές μετά από τρία χρόνια επιχειρήσεων.

Ντοκουμέντο φρίκης: Εν ψυχρώ εκτέλεση 18 «μαχητών του ISIS» στη Λιβύη [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 1

Η μάχη για τη Βεγγάζη μεταξύ του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ και μια σειρά ισλαμιστών μαχητών και άλλων ενόπλων έχει αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης σύρραξης από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011.

Η νίκη αποτελεί σημαντική προέλαση για τον πρώην διοικητή της στρατιάς του Καντάφι ο οποίος έχει ανακτήσει σιγά-σιγά έδαφος στην ανατολική και νότια Λιβύη, αψηφώντας την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της πέρα από την πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

Το ντοκουμέντο της φρίκης δείχνει τα 18 θύματα να σωριάζονται στο έδαφος, αλλά είναι άγνωστο ποιοι πάτησαν τη σκανδάλη και ποιος έδωσε τη διαταγή της εκτέλεσης.

Ντοκουμέντο φρίκης: Εν ψυχρώ εκτέλεση 18 «μαχητών του ISIS» στη Λιβύη [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 2

Τοπικές εφημερίδες όπως η Libyan Express και η Libyan Observer λένε ότι υπεύθυνος για το μακελειό είνια ο Μαχμούντ Αλ Ουερφάλι, διοικητής της «Επιχείρησης Αξιοπρέπεια» του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, τον οποίο φέρεται να προήγαγε ο Χαφτάρ για το ρόλο του στη δολοφονία αστυνομικών τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Al Jazeera τα θύματα ήταν μαχητές του ISIS στη Λιβύη κι ότι ο Αλ Ουερφάλι ήταν ο άνδρας που διάβασε τη θανατικής του καταδίκη προτού οι άνδρες του εκτελέσουν τους κρατούμενους.

Το βίντεο έχει ημερομηνία 17 Ιουλίου. Λγες μέρες αργότερα η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λιζ Τροσέλ είχε καλέσει τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό να διερευνήσει τις καταγγελίες για συνοπτικές εκτελέσεις κρατουμένων.

Ο Χαφτάρ έχει κερδίσει έδαφος με τη βοήθεια της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δυτικές χώρες λένε ότι θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ