Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές -Εκδίδει 5ετές ομόλογο για άντληση 3 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές -Εκδίδει 5ετές ομόλογο για άντληση 3 δισ. ευρώ

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νωρίς το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύεται στο ΧΑ, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες Goldman Sachs, BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ.

Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου και η τιμή του επιτοκίου, όπως και το ύψος των προσφορών θα γίνουν γνωστά επίσης αύριο. Η διαδικασία έδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει και αυτό αύριο.

Το σημερινό ομόλογο είναι «ρολάρισμα» του ομολόγου Σαμαρά που λήγει το 2019 και στην πραγματικότητα αντικαθίσταται από ένα νέο που λήγει το 2022. Πρόκειται, δηλαδή, για επανέκδοση του ομολόγου, που απευθύνεται κατ' αρχάς σε αυτούς που το κατέχουν ήδη. Αλλά, με βάση και την ανακοίνωση του ΧΑ, είναι ανοιχτό και σε τρίτους στην περίπτωση που κάποιοι από τους ήδη κατέχοντες δεν θέλουν να το ανανεώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr από χρηματιστηριακούς κύκλους, με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να υπάρχει έντονη ζήτηση.

Η απόδοση του ομολόγου κυμαίνεται γύρω στο 102,40 με 102,60, άρα πάνω από την ονομαστική του αξία και με βάση αυτές τις τιμές η απόδοση του παλιού ομολόγου (δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί) είναι πολύ κάτω από το 4%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η ζήτηση, το κουπόνι του νέου ομολόγου θα διαμορφωθεί πολύ κάτω από το 4,75% του προηγούμενου, πιθανώς στη ζώνη του 4,20% με 4,40%.

Ακόμη πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για ένα κουπόνι κοντά στο 4%.

Σημειώνεται ότι το κουπόνι του νέου ομολόγου θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των προσφορών, από την κυβέρνηση.

Δείτε την ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ΕΔΩ.

Πηγές στο iefimerida: Αστειότητες και εκ του πονηρού τα περί πολύ χαμηλού επιτοκίου

Για «πολύ έντονο» επενδυτικό ενδιαφέρον για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, κάνουν λόγο πηγές από την Αθήνα.

Παράλληλα σημειώνουν ότι «ήταν δεδομένο» αυτό το ενδιαφέρον.

Οι ίδιες πηγές κράτησαν, πάντως, σαφείς αποστάσεις από τις εκτιμήσεις για πολύ χαμηλό επιτόκιο, κάνοντας λόγο για «αστειότητες» και φημολογία «εκ του πονηρού».

Οι αντιδράσεις

Οι αγορές, εν τω μεταξύ, φαίνεται να αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι γύρω στις 3 το μεσημέρι η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα, σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο, το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αφενός γιατί θεώρησε ότι η συγκυρία θα της εξασφάλιζε ένα καλύτερο επιτόκιο από αυτό που είχε πάρει πριν μερικά χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά και αφετέρου προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα φθοράς στην κοινή γνώμη, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Γαλλικό πρακτορείο: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα, βγαίνει στις αγορές ως ψυχολογικό ορόσημο

Έπειτα από δύο χρόνια φόβων για το χρέος της και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είχε αναλάβει να υλοποιήσει, η Ελλάδα αποφάσισε την έξοδό της στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Την τελευταία φορά που η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα ήταν το 2014 από την κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά με την απόδοση να φθάνει στο 4,95%.
Ο στόχος του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι μία μικρότερη απόδοση, σύμφωνα με τις αναφορές.
Την υλοποίηση του στόχου της Αθήνας έχουν αναλάβει να χειριστούν έξι ξένες τράπεζες. Πρόκειται για τις BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και Merrill Lynch.
Η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να αντλεί χρήματα από τις αγορές ομολόγων αλλά εκτιμάται πως είναι ένα απαραίτητο ψυχολογικό ορόσημο.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη χώρα με δάνεια χαμηλού επιτοκίου (0,8 και 1,8%) έως το τέλος του προγράμματος του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Ιούλιο του 2018.
Νωρίτερα τον Ιούλιο 2017, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την τελευταία εκταμίευση ύψους 8,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρει το AFP.

Το Μαξίμου εξηγεί: Γιατί βγήκαμε τώρα στις αγορές

Τους λόγους για τους οποίους βγήκε η Ελλάδα στις αγορές εξηγεί σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου.

Οπως τονίζει, η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Κατά το πρωθυπουργικό γραφείο, «η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:

Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.

Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.

Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Οπως τονίζει το Μαξίμου «η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Περιγράφει τέλος την αλληλουχία «θετικών εξελίξεων» για την Ελλάδα, που οδήγησαν στην απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου με διεθνείς επενδυτές

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τηλεδιάσκεψη με διεθνείς επενδυτές.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Στέλιος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών, που θα κλείσει αύριο, Τρίτη, οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επιτόκιο δανεισμού καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση.





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ