ΝΔ: Ραγδαία επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους από τις αρχές του 2015 - iefimerida.gr

ΝΔ: Ραγδαία επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους από τις αρχές του 2015

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ραγδαία επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους που διαπιστώνεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώνει το τεράστιο κόστος που συσσώρευσε στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επισημαίνει ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχολιάζοντας την έκθεση ο κ. Σταϊκούρας ότι τον Ιούνιο του 2014, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωνόταν κοντά στο 60% του Α.Ε.Π. το 2060, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες ήταν κοντά στο 13% του Α.Ε.Π. Μάλιστα, υποστήριζε ότι το χρέος έχει μπει σε “μονοπάτι βιωσιμότητας”.

Στη σημερινή Έκθεση, το Δ.Ν.Τ. εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 195% του Α.Ε.Π. το 2060, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο 45% του Α.Ε.Π.! Και χαρακτηρίζει το χρέος ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Βασικός παράγοντας της επιβάρυνσης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους είναι η συρρίκνωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο μεσο-μακροπρόθεσμος ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. προβλέπονταν, τον Ιούνιο του 2014, στο 1,9%, και σήμερα έχει πέσει στο 1%.

«Η επίτευξη, όμως, υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχει αποδεχθεί ήδη η Κυβέρνηση, με χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, εγκλωβίζει τη χώρα σε διαρκή λιτότητα, με υψηλούς φόρους και εισφορές, όπως κάθε μέρα βιώνουν οι πολίτες» τονίζει και προσθέτει:

«Αυτό είναι το κόστος της ανικανότητας, της ανευθυνότητας και των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Και κάτι ακόμη: Σήμερα που το Δ.Ν.Τ. χαρακτηρίζει το χρέος ως “εξαιρετικά μη βιώσιμο”, ισχύει η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, στις 10 Απριλίου 2014, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση βγήκε στις αγορές, ότι «η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απαντά στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της Κυβέρνησης» και «έρχεται να στηρίξει μόνο το νέο “success story;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔ Σταϊκούρας ΔΝΤ χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ