ΔΝΤ: Υπάρχει ένα «ταβάνι χρέους» το οποίο ισχύει για την Ελλάδα - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Υπάρχει ένα «ταβάνι χρέους» το οποίο ισχύει για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λιτός στις δηλώσεις του αναφορικά με το αποτέλεσμα που θα έχει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ προανήγγειλε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα προχωρήσει στην έκδοση επίσημων ανακοινώσεων και έτσι ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης.

Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, υπενθύμισε ότι ότι η χώρα μας δεσμεύεται από ένα «ταβάνι χρέους», για το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ.

«Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να δηλώσουμε, απλά μόνο ότι υπάρχει ένα "ταβάνι χρέους", το οποίο ισχύει για την Ελλάδα. Βέβαια, οι χώρες έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται αυτές όπως επιθυμούν το χρέος τους» τόνισε ο κ. Μάρεϊ.

«Θα πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα που είχε η Ελλάδα με το ΔΝΤ, είχε ως στόχο και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες για την ένταξη στο πρόγραμμα: συγκεκριμένα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί», επεσήμανε.

Απαντώντας στις καταγγελίες που έκαναν ανώνυμα αξιωματούχοι των Βρυξελλών και της Αθήνας, σύμφωνα με τις οποίες ο Πολ Τόμσεν έχει αλλάξει τις αναφορές για το «ταβάνι» στο χρέος, (από την κεντρική κυβέρνηση στο χρέος της γενικής κυβέρνησης) ο Ουίλιαμ Μάρεϊ απάντησε: «Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν "οροφή" για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείρισή του».

Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Μάρεϊ μίλησε γενικά και όχι ειδικά: «Δεν θα πω σήμερα πολλά πράγματα για την Ελλάδα, καθώς σε λίγο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Αυτή η συζήτηση (για την Ελλάδα) θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα. Δεν γνωρίζω την ακριβή ώρα που η συνεδρίαση θα τελειώσει. Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ έχουν ένα "ταβάνι χρέους". Το πώς οι χώρες διαχειρίζονται το χρέος τους και τα παθητικά τους ("liabilities") επηρεάζει το χρέος τους».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για την έκδοση στις αγορές: «Θα δείτε σε μερικά έγγραφα που πιθανώς θα δημοσιευτούν σήμερα ποια είναι η ανάλυση για το "ταβάνι χρέους"της Ελλάδας. Καταλαβαίνω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας είπε πως το πλάνο είναι η επιστροφή στις αγορές εντός του 2018. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο βασικός σκοπός των προγραμμάτων του ΔΝΤ είναι να βοηθήσει τελικώς την εκάστοτε χώρα μέλος να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Να δημιουργήσει δηλαδή τις σταθερές οικονομικές συνθήκες που θα διευκολύνουν αυτή την επιστροφή».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μάρει δέχθηκε μόλις 2 ερωτήσεις για το ελληνικό ζήτημα, δηλώνοντας: «Σας παρακαλώ, δεν θέλω να μετατρέψουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου σε συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα».




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ουίλιαμ Μάρεϊ ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ