Ξανά σε δίκη ο δήμαρχος Ζαχάρως για την μετατροπή της ποινής του -Για τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 - iefimerida.gr

Ξανά σε δίκη ο δήμαρχος Ζαχάρως για την μετατροπή της ποινής του -Για τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναίρεσε ο Άρειος Πάγος απόφαση του Εφετείου Πατρών που μετέτρεψε την ποινή των 10 ετών του πρώην δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου από χρηματική, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στον επίμαχο Δήμο.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και ως εκ τούτου ανέπεμψε την υπόθεση να δικαστεί εκ νέου από το εφετείο, με άλλη σύνθεση.

Ο πρώην δήμαρχος είχε καταδικαστεί για αμέλεια όσον αφορά τους χειρισμούς του στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή πυρκαγιών, οι οποίες είχαν καταστρέψει την περιοχή της Ηλίας, τον Αύγουστο του 200 το '077. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 10 χρόνια κάθειρξη, η οποία ωστόσο μετατράπηκε σε χρηματική, προς 5 ευρώ την ημέρα, και δοσοποιηήθηκε σε 36 δόσεις. Ο Π. Χρονόπουλος, πλήρωσε τις πρώτες 6 δόσεις , προς 1091 ευρώ και στη συνέχεια προσέφυγε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η σύνταξη του δεν επαρκεί για να πληρώνει την υποχρέωση του. Για το λόγο αυτό ζήτησε το υπόλοιπο της ποινής του να μετατραπεί σε κοινωφελή εργασία.

Το πρώτο δικαστήριο του Πειραιά, μετέτρεψε το υπόλοιπο της χρηματικής του ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στο δήμο Παιανίας, όπου ο καταδικασθείς όφειλε να εργάζεται για 4 ώρες επί 3.150 ημέρες, με το σκεπτικό ότι βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση γιατί η σύνταξή του δεν επαρκεί. Ο πρώην δήμαρχος ζήτησε όμως ακόμη από τη δικαιοσύνη η εργασία που θα παρέχει να πραγματοποιείται στο δήμο Ζαχάρως αλλά και να μειωθούν οι ώρες εργασίας του στο μισό, αίτημα που έγινε δεκτό.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από καταγγελίες θιγομένων από την πυρκαγιά της Ηλείας, άσκησε αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου Πατρών και το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την έκανε δεκτή. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν εξηγεί και δεν αιτιολογεί την περαιτέρω μετατροπή, και επιπλέον δεν αναφέρει τα πραγματικά εκείνα περιστατικά τα οποία σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, της ήδη μετατραπείσας σε χρηματική εκτιτέας συνιστούν ουσιώδη αλλαγή των όρων της προσωπικής και οικονομικής καταστάσεως του Πανταζή Χρονόπουλου.

Τον λόγο θα έχουν εκ νέου οι δικαστές του Εφετείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δήμος Ζαχάρω ποινή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ