Η Μέρκελ ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ιράκ έρευνα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μοσούλη - iefimerida.gr

Η Μέρκελ ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ιράκ έρευνα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μοσούλη

Φωτογραφία: AP/ Markus Schreiber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ιράκ να δώσει εντολή για τη διερεύνηση των καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη στρατιωτική επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη.

Η Γερμανιδα καγκελάριος, στην τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Χάιντερ αλ Αμπάντι, τον συνεχάρη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, από τις ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η Μέρκελ χαρακτήρισε αυτή την επιτυχία ως ένα μεγάλο βήμα στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα όμως προέτρεψε τον Αμπάντι να δώσει εντολή να γίνει έρευνα για τους ισχυρισμούς περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη.

«Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτού του είδους πρέπει να αποτραπούν στο μέλλον», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σε έκθεσή της που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι οι τακτικές που χρησιμοποίησαν οι ιρακινές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Επίσης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε πως αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες, επαλήθευσε ότι τραβήχτηκε στη Μοσούλη ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Facebook, στο οποίο άνδρες που φορούν στολές χτυπούν έναν κρατούμενο πριν τον πετάξουν από ένα απόκρημνο σημείο σε χαράδρα και τον πυροβολήσουν. Στο ίδιο βίντεο οι ένστολοι πυροβολούν το πτώμα ενός ακόμη άνδρα στον πάτο της χαράδρας.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ