Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες] - iefimerida.gr

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα βρει άραγε ο Ντόναλντ Τραμπ και πάλι μια γυναίκα μπροστά του στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2020;

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις -μια όχι και τόσο γνωστή στο εξωτερικό αφροαμερικανή πολιτικός- θεωρείται από πολλούς το νέο μυστικό όπλο κατά του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν την 52χρονη με τον Μπαράκ Ομπάμα και ευελπιστούν ότι -όπως και εκείνος- η Χάρις θα καταφέρει μετά από μόλις μία θητεία στη Γερουσία να κάνει το άλμα στο Λευκό Οίκο.

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Η φημολογία ότι οι Δημοκρατικοί βρήκαν την επόμενη προεδρική υποψήφιά τους εντάθηκε μετά τη συνάντηση το περασμένο Σαββατοκύριακο της Χάρις με χρηματοδότες του ζεύγους Κλίντον.

Η νέα γερουσιαστής της Καλιφόρνια – η πρώτη γυναίκα σ’ αυτό το αξίωμα- και πρώην επικεφαλής του δικαστικού σώματος της πολυπληθέστερης αμερικανικής Πολιτείας έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση με τις αιχμηρές ερωτήσεις της στο Κογκρέσο στη διάρκεια των ακροάσεων για το “Russiagate”, ενώ εξαπέλυσε σκληρή κριτική στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς το «ασύμβατο με τις αμερικανικές αξίες».

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Κι αυτοί είναι μερικοί μόνον από τους λόγους, για τους οποίους η Χάρις επαινείται συχνά ως το πρόσωπο στο οποίο μπορούν να επενδύσουν τις ελπίδες τους οι απογοητευμένοι από το εκλογικό Βατερλώ του περασμένου Νοεμβρίου Δημοκρατικοί.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στα υπέρ της μετρά η δραστήρια παρουσία της σε μια ανδροκρατούμενη Γερουσία -γεγονός που την έχει ήδη καταστήσει ίνδαλμα του γυναικείου κινήματος-, ενώ ως κόρη μιας Ινδής ερευνήτριας του καρκίνου του μαστού κι ενός Αμερικανο-τζαμαϊκανού καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ενσαρκώνει την αστική πολυπολιτισμική Αμερική, που τόσο αντιπαθεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Συν τοις άλλοις πολλοί Αμερικανοί αποζητούν ένα αδιάφθορο, άφθαρτο πρόσωπο στην πολιτική μετά τα σκάνδαλα της προεδρίας Τραμπ.

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Οι πολιτικές της φιλοδοξίες προσελκύουν το ενδιαφέρον του αμερικανικού Τύπου, που εκτιμά ότι η συνάντησή της το Σαββατοκύριακο στο πολυτελές θέρετρο Χάμπτονς στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης με πολλούς από τους μεγάλους χρηματοδότες των Δημοκρατικών -μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που υποστήριξαν τους Κλίντον και τον Ομπάμα- ανοίγει το δρόμο για τη Χάρις να βάλει πιθανώς υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας. Επισήμως, βέβαια, η ίδια αρνείται κάτι τέτοιο.

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Όμως λίγους μόνον μήνες μετά την είσοδό της στη Γερουσία η πρώην αρχιεισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο κατάφερε να γίνει γνωστή σ’ ολόκληρη τη χώρα στριμώχνοντας τους μάρτυρες στις ακροάσεις για την καταγγελλόμενη συμπαιγνία συνεργατών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία αλλά και με τις αιχμηρές τοποθετήσεις της στις ακροάσεις για την έγκριση του διορισμού στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ -κυρίως δε του αμφιλεγόμενου υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Ήταν τόσο ανελέητη στις ερωτήσεις της, που ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές προσπαθούσαν να τη διακόψουν ή να της κλείσουν το στόμα προκαλώντας την οργή γυναικών ως επί το πλείστον στα social media, οι οποίες έκαναν σύνθημα το #LetKamalaTalk (#Αφήστε την Καμάλα να μιλήσει!)

Ποια είναι η Καμάλα Χάρις

Η Καμάλα Χάρις γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και μετακόμισε με την οικογένειά της στο Μπέρκλεϊ, όπου ήταν συχνές εκείνη την περίοδο οι διαδηλώσεις των χίπηδων και του κινήματος για την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

Μετά το διαζύγιο των γονιών της ακολούθησε τη μητέρα της στο Μόντρεαλ του Καναδά. Αφού ολοκλήρωσε εκεί τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και αργότερα Νομική στο University of California. Έχει πολλά χρόνια στο ενεργητικό της ως εισαγγελέας στην Αλαμέντα και εξελέγη δύο φορές αρχιεισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο.

Το 2004 προκάλεσε την οργή του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών όταν αρνήθηκε να ζητήσει την εσχάτη των ποινών για τον δολοφόνο ενός αστυνομικού. Επί των ημερών της οι καταδικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις δολοφονίας αυξήθηκαν στο 85%, υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της πόλης. Δημιούργησε ειδική ομάδα δίωξης εγκλημάτων μίσους, ενώ ήταν μία από τις ελάχιστες δικαστικούς λειτουργούς που στήριξαν ανοιχτά το κίνημα Black Lives Matter και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τους θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά.

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 6

Το 2013 η Χάρις έβαλε σε «μπελάδες» τον Ομπάμα, που την χαρακτήρισε ως «την ωραιότερη εισαγγελέα της χώρας» για να δεχθεί επικρίσεις για «σεξιστική συμπεριφορά» απέναντι στις εργαζόμενες γυναίκες και να αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη από τη Χάρις – και πιθανώς από τη γυναίκα του Μισέλ.

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 7

Η Χάρις έχει δώσει πολλές μάχες για την «έξυπνη», όπως την αποκαλεί, προσέγγιση στην επιβολή της δικαιοσύνης. Έδωσε έμφαση στην αποσυμφόρηση των φυλακών με τη μείωση του αριθμού εκείνων που εκτίουν ποινές για μικροεγκλήματα, στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, στη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών για τους κινδύνους των ναρκωτικών.

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 8

Με την επιθετική διάθεση που επέδειξε ως τώρα στη Γερουσία φαντάζει στα μάτια πολλών Δημοκρατικών ως ιδανική αντίπαλος του Τραμπ, έστω κι αν άλλα επιφανή στελέχη τους θεωρείται ότι θα νικούσαν πιο εύκολα τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 9

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της Public Policy Polling ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα νικούσε άνετα τον Τραμπ με 54% -39%, ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς θα επικρατούσε με 52%-39%, η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν θα κέρδιζε με 49%-42%, ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Κόρι Μπούκερ θα υπερίσχυε με 45%-40% ενώ η Χάρις θα νικούσε με μόλις μία μονάδα διαφορά (41% -40%) τον νυν πρόεδρο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το «φτωχό» 41% τςη Χάρις, ίσως να αντανακλά το γεγονός ότι η νέα γερουσιαστής δεν είναι ακόμη τόσο γνωστή στους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους. Μέχρι το 2020 απομένει αρκετός χρόνος να την μάθουν...

Καμάλα Χάρις: Η όμορφη αφροαμερικανή που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του Τραμπ [εικόνες]  | iefimerida.gr 10
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ