Ο Τραμπ είχε και δεύτερη -κατ’ ιδίαν- συνάντηση με τον Πούτιν στη G20 - iefimerida.gr

Ο Τραμπ είχε και δεύτερη -κατ’ ιδίαν- συνάντηση με τον Πούτιν στη G20

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια δεύτερη, άγνωστη μέχρι τώρα, ιδιωτική συνάντηση είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στη διάρκεια της συνόδου G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Το τετ-α-τετ αυτό έγινε μετά την επίσημη δίωρη συνάντηση των δύο ηγετών στις 7 Ιουλίου -την πρώτη τους ενώ διεξάγονται έρευνες στις ΗΠΑ για πιθανή συμπαιγνία στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία- Στην επίσημη αυτή συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες αντί μισής, όπως αρχικά προβλεπόταν, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις αιτιάσεις περί ανάμειξης της χώρας του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του περασμένου χρόνου, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Αμερικανός ομόλογός του.

Αργότερα εκείνο το βράδυ Τραμπ και Πούτιν συναντήθηκαν ξανά ανεπίσημα, όπως παραδέχθηκε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαιώνοντας τη σχετική αποκάλυψη του Ίαν Μπρέμερ, προέδρου της δεξαμενής σκέψης Eurasia Group.

Ο Μπρέμερ είπε ότι εκείνο το βράδυ παρατέθηκε ένα δείπνο για τους ηγέτες της G20 και τις συζύγους τους, αν και δεν παρέστησαν όλοι.

«Υπήρχαν πολλές κενές θέσεις», είπε. «Ο Ντόναλντ Τραμπ σηκώθηκε απ’ το τραπέζι του και πήγε και κάθισε με τον Πούτιν για περίπου μία ώρα. Ήταν μια πολύ ζωηρή και πολύ φιλική συζήτηση, ο διερμηνέας του Πούτιν μετέφραζε. Το ανακάλυψα επειδή έμειναν έκπληκτοι οι παριστάμενοι».

Ο Μπρέμερ πρόσθεσε ότι κανείς δεν βρισκόταν σε απόσταση που να μπορεί να ακούσει το διάλογο κι ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες. Στην κουβέντα δεν παρέστη ο διερμηνέας του Τραμπ, πράγμα που κατά τον Μπρέμερ συνιστά παραβίαση του πρωτοκόλλου εθνικής ασφαλείας, κάτι που μάλλον δεν γνώριζε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος -σύμφωνα πάντα με τον Μπρέμερ-. Ο Λευκός Οίκος είπε αργότερα ότι ο διερμηνέας που συνόδευε τον Τραμπ μιλούσε ιαπωνικά κι όχι ρωσικά και γι’ αυτό οι δύο ηγέτες συζήτησαν με τη βοήθεια του Ρώσου διερμηνέα.

Ο Μπρέμερ πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι στη G20 ο Τραμπ είχε την καλύτερη σχέση με τον Πούτιν. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ εξεπλάγησαν, σάστισαν, απογοητεύτηκαν. Να έχεις τον Τραμπ σ’ έναν χώρο με τόσους συμμάχους και με ποιον να περνά εκείνος την ώρα του;»

Οι παριστάμενοι ανησύχησαν τόσο, που κάποιος απ’ αυτούς το επεσήμανε στον Μπρέμερ. Ο τελευταίος είπε ότι περίμενε από τον Λευκό Οίκο να μιλήσει για τη συνάντηση αυτή, αλλά μάταια.

«Περίμενα μέρες ελπίζοντας ότι θα μιλήσουν για το θέμα αυτό. Το έμαθα την περασμένη εβδομάδα, αλλά τίποτε δεν έγινε. Αναλυτής είμαι, δεν βγάζω ειδήσεις», είπε.

Επίσημη καταγραφή της συνάντησης από την αμερικανική κυβέρνηση δεν υπάρχει, ούτε την αποκάλυψε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

«Στη διάρκεια του δείπνου όλοι οι ηγέτες κυκλοφορούσαν στην αίθουσα και μιλούσαν ελεύθερα ο ένας με τον άλλο», ανέφερε σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε ‘δεύτερη’ συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Τραμπ και Πούτιν, μόνον μια σύντομη συνομιλία στο τέλος του δείπνου. Ο υπαινιγμός ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να ‘αποκρύψει’ μια δεύτερη συνάντηση είναι εσφαλμένος, κακόβουλος και αλλόκοτος. Είναι μέρος των καθηκόντων ενός προέδρου να αλληλεπιδρά με τους ηγέτες του κόσμου.»

Ο Τραμπ αντέδρασε μέσω Twitter οργισμένα στον τρόπο που μεταδόθηκε η είδηση από τα ΜΜΕ:

«Η ψεύτικη ιστορία περί μυστικού δείπνου με τον Πούτιν είναι ‘αρρωστημένη’. Όλοι οι ηγέτες της G20 και οι σύζυγοί τους ήταν προσκεκλημένοι της καγκελαρίου της Γερμανίας. Ο Τύπός το γνώριζε!»

«Οι Ψεύτικες Ειδήσεις γίνονται ολοένα και πιο ανέντιμες! Ακόμη κι ένα δείπνο για τους κορυφαίους είκοσι ηγέτες στη Γερμανία το παρουσιάζουν ως ύπουλο!»

Fake News story of secret dinner with Putin is "sick." All G 20 leaders, and spouses, were invited by the Chancellor of Germany. Press knew!

The Fake News is becoming more and more dishonest! Even a dinner arranged for top 20 leaders in Germany is made to look sinister!

Η προεδρία του Τραμπ έχει επισκιαστεί από τις κατηγορίες ότι συνεργάτες της προεκλογικής του εκστρατείας συνεργάστηκαν με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι ο μεγαλύτερος γιος του Ρεπουμπλικανού προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ συναντήθηκε με μια Ρωσίδα δικηγόρο με την προσδοκία ότι θα του παραδώσει πληροφορίες επιβαρυντικές για την Χίλαρι Κλίντον που απέκτησε η ρωσική κυβέρνηση. Ο Τραμπ τζούνιορ επιμένει ότι δεν προέκυψε τίποτε στη συνάντηση.

Ο Τραμπ προτείνει τον Τζον Χάντσμαν ως πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ θα προτείνει ως πρέσβη στη Ρωσία τον πρώην κυβερνήτη της Γιούτα, Τζον Χάντσμαν. Ο τελευταίος είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα από το 2009 έως το 2011 στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ομπάμα. Ο διορισμός του απαιτεί επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία και το “Russiagate” αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ