Συρία: Ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων - iefimerida.gr

Συρία: Ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλιμακώνεται η ένταση στη βορειοδυτική Συρία μεταξύ ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και Κούρδων μαχητών.

Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν τη Δευτέρα γύρω από το χωριό Άιν Ντάκνα και τη γειτονική αεροπορική βάση Μέναγκ βόρεια του Χαλεπίου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι τουρκικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις από τις οποίες βομβαρδίζουν άλλες περιοχές, δήλωσαν οι αξιωματούχοι και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σημειώνονται ισχυρές συγκρούσεις στον άξονα της Άιν Ντάκνα, ανάμεσα σε εμάς και στους Τούρκους και στους μισθοφόρους τους», δήλωσε ο Ρότζχατ Ροτζ, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Ο Μουστάφα Μπάλι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας κουρδο-αραβικής δύναμης, δήλωσε πως ορισμένοι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Τόσο οι YPG όσο και οι SDF έχουν λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα.

Το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, και παρακολουθεί τον πόλεμο χρησιμοποιώντας επιτόπιες πηγές, ανέφερε πως οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί ήταν μια προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να προωθηθεί.

Σύροι αντάρτες, ωστόσο, δήλωσαν πως ετοιμάζονται να συνταχθούν με τον τουρκικό στρατό σε μια νέα μεγάλη επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG είναι παρακλάδι της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα για την αυτονομία των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η επιχείρηση της Άγκυρας με τίτλο «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε πέρυσι με μια εισβολή στη Συρία προς υποστήριξη των ανταρτικών οργανώσεων εκεί, επικεντρώθηκε στην εκδίωξη τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και των YPG από τα σύνορα.

Οι YPG ελέγχουν μεγάλα τμήματα του εδάφους κατά μήκος των συνόρων βορειοανατολικά του Χαλεπίου και έναν θύλακα εδάφους βορειοδυτικά της πόλης. Στον ενδιάμεσο χώρο υποστηριζόμενες από την Τουρκία παρατάξεις έχουν καταλάβει εδάφη ώστε να αποτρέψουν μια ένωση των κουρδικών δυνάμεων.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις YPG και στην Τουρκία, που είναι και οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Η Τουρκία επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τις YPG στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Τούρκοι Κούρδοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ