ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αρχίζει σήμερα ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Βρετανίας για το Brexit

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες και για πρώτη φορά η συζήτηση θα μπει σε θέματα ουσίας, όπως το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ, καθώς και οι οικονομικές αξιώσεις της ΕΕ προς το Λονδίνο και τα μελλοντικά σύνορα με την ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανίδα.

Ο πρώτος γύρος στα τέλη Ιουνίου -μάλλον συνάντηση γνωριμίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί - αφορούσε στους όρους του διαζυγίου και στον προσανατολισμό για τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα καθώς αναμένεται μια σκληρή μάχη των διαπραγματευτών για με τις λεπτομέρειες του Brexit, που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2019.

«Τον περασμένο μήνα κάναμε μία καλή αρχή, αλλά τώρα μπαίνουμε στην ουσία του θέματος», δήλωσε ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στις συνομιλίες όπου τον υποδέχθηκε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

«Για μας είναι απίστευτα σημαντικό να κάνουμε τώρα πρόοδο», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει το Λονδίνο στις συνομιλίες του περασμένου μήνα κατά τις οποίες συμφωνήθηκε η ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

«Τώρα μπαίνουμε στην καρδιά του θέματος. Πρέπει να εξετάσουμε και να συγκρίνουμε τις θέσεις μας για να καταγράψουμε πρόοδο», δήλωσε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέηβιντ Ντέιβις θα καθίσουν στο τραπέζι πλαισιωμένοι από τους αναπληρωτές τους, τον Βρετανό Όλιβερ Ρόμπινς και τη Γερμανίδα Ζαμπίνε Βέγινατ καθώς και ειδικούς για να συζητήσουν τα ακανθώδη ζητήματα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ως την Πέμπτη.

Για την ΕΕ τα τρία σημαντικότερα θέματα εν προκειμένω είναι:

  1. Το δικαίωμα παραμονής των περίπου 3,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των 1,2 εκατομμυρίων Βρετανών πολιτών στην ΕΕ. Η βρετανική κυβέρνηση έχει κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση: όλοι οι πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για ένα «διασφαλισμένο καθεστώς» και να παραμείνουν. Αλλά για την ΕΕ η πρόταση αυτή δεν είναι αρκετή και υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, όπως για παράδειγμα το αν οι ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία θα μπορούν και μελλοντικά να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματά τους -κάτι που θεωρούν εκ των ουκ άνευ οι Βρυξέλλες και απορρίπτει το Λονδίνο.
  2. Οι οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου, που εκτιμώνται ανεπίσημα γύρω στα 100 δισ ευρώ και στις οποίες περιλαμβάνεται και ένα μέρος των μελλοντικών υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ που ανέλαβε η Βρετανία όταν ήταν ακόμα μέλος. Προ ημερών ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι τα ποσά που έχω δει... μου φαίνονται εκβιαστικά και νομίζω ότι το ‘άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα’ είναι μια εντελώς κατάλληλη έκφραση».
  3. Η διαμόρφωση ει δυνατόν διαπερατών εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. μεταξύ της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη λάβει σαφή θέση ως προς το ζήτημα αυτό.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνουν σύντομα ουσιαστικά βήματα και στα τρία αυτά θέματα, αλλά η ΕΕ φαίνεται ότι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να τραβήξουν οι διαπραγματεύσεις και δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο αποτυχίας στην πρώτη φάση μέχρι το φθινόπωρο. Αν, ωστόσο, στεφθούν με επιτυχία τότε τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν θα αρχίσει η επόμενη φάση για τη μελλοντική εταιρική σχέση τον Οκτώβριο, ή το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.