Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και στη ζάχαρη; - iefimerida.gr

Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και στη ζάχαρη;

Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και στη ζάχαρη;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ζάχαρη θα πρέπει να φορολογηθεί με ειδικό φόρο κατανάλωσης, ανάλογο με αυτόν που ισχύει στο αλκοόλ και στον καπνό, επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Σε άρθρο τους με τίτλο «Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη» στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature» οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι τόσο τοξική για το ήπαρ, όσο ακριβώς και το αλκοόλ, γεγονός που επιβάλλει την αλλαγή της σχετικής δημόσιας πολιτικής. Και ως γνωστόν, το συνηθέστερο μέτρο σε τέτοιες περιπτώσεις, από πλευράς πολιτείας, είναι... η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο νέος ειδικός φόρος είναι απαραίτητος για να μειωθεί η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών ουσιών. Αρκετές χώρες έχουν ήδη επιβάλει φόρους στις ανθυγιεινές τροφές, όπως, για παράδειγμα, η Δανία και η Ουγγαρία που φορολογούν τα κορεσμένα λίπη, ενώ η Γαλλία έχει εγκρίνει ένα φόρο στα αναψυκτικά. Τώρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν μια ανάλογη μεταχείριση για τη ζάχαρη και τα άλλα πρόσθετα γλυκαντικά, καλώντας τα κράτη να επιβάλουν φόρους, να περιορίσουν τις πωλήσεις ζαχαρωδών προϊόντων και αναψυκτικών στα σχολικά κυλικεία ή ακόμα και να απαγορεύσουν τελείως την αγορά τέτοιων τροφών και ποτών κάτω από μια ορισμένη ηλικία.

Λένε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πώς «λίγη ζάχαρη δεν είναι πρόβλημα, αλλά πολλή σκοτώνει με αργό τρόπο» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική κατανάλωσή της, η οποία έχει τριπλασιαστεί διεθνώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης με τον καρκίνο, την πρόωρη γήρανση και την εγκεφαλική άνοια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολιτική περιορισμού πρέπει να αφορά την «πρόσθετη ζάχαρη» (όχι αυτή που υπάρχει με φυσική μορφή στις τροφές), η οποία ορίζεται ως οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία περιέχει φρουκτόζη και προστίθεται σε μια τροφή κατά τη φάση της επεξεργασίας της. Αφορά επίσης τη σακχαρόζη, που αποτελεί μείγμα φρουκτόζης και γλυκόζης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ