Ζάκυνθος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στις Ορθονιές -Συνεχίζεται η επίγεια και εναέρια κατάσβεση - iefimerida.gr

Ζάκυνθος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στις Ορθονιές -Συνεχίζεται η επίγεια και εναέρια κατάσβεση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας που ξέσπασε νωρίς χθες στην κοινότητα Ορθονιές της Ζακύνθου.

Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες που έδιναν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η οποία συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα και μάλιστα από αέρος επέστρεψαν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Όπως αναφέρει το imerazante.gr, χιλιάδες είναι τα στρέμματα δασικού όγκου που έχουν μετατραπεί σε στάχτες, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Ζάκυνθος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στις Ορθονιές -Συνεχίζεται η επίγεια και εναέρια κατάσβεση | iefimerida.gr 0
Ζάκυνθος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στις Ορθονιές -Συνεχίζεται η επίγεια και εναέρια κατάσβεση | iefimerida.gr 1

Η πυρκαγιά στην περιοχή των Ορθονιών ξέσπασε στις 17:10 το απόγευμα της Τρίτης και το μέτωπό της εκτάθηκε σε πολλά χιλιόμετρα, ενώ η κατάσταση ήταν απελπιστική, καθώς οι καπνοί είχαν ζώσει την ευρύτερη περιοχή από το Καταστάρι έως τις Βολίμες, καθιστώντας δύσκολη την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων.

Στάχτες τα υπέροχα δάση των ορεινών περιοχών

Η πύρινη λαίλαπα έχει μετατρέψει σε στάχτες τα υπέροχα δάση των ορεινών της Ζακύνθου που αποτελούσαν πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών κάθε χρόνο αλλά και ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάνουν λόγω για καταστροφή άνω των 3.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλη ήταν η βοήθεια που έφτασε στην Ζάκυνθο από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, με το τελευταίο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου, έφτασαν στο νησί 9 πυροσβεστικά οχήματα από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία με περίπου 20 πυροσβέστες.
Παράλληλα κατέφθασαν δύο πεζοπόρα τμήματα από την 6η ΕΜΑΚ Πατρών με 9 άτομα έκαστο, ενώ με C-130 τα ξημερώματα της Τετάρτης έφθασαν στην Ζάκυνθο από την Θεσσαλονίκη, 30 πυροσβέστες.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς πάνω από 80 πυροσβέστες, 30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 3 υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενίσχυσαν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, και 2 αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Τέλος, όσο αφορά την ηλεκτροδότηση των χωριών Ορθωνιών και Μαριών, συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται από χθες το βράδυ στο σημείο και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Ζάκυνθος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στις Ορθονιές -Συνεχίζεται η επίγεια και εναέρια κατάσβεση | iefimerida.gr 2
Ζάκυνθος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στις Ορθονιές -Συνεχίζεται η επίγεια και εναέρια κατάσβεση | iefimerida.gr 3

Από την πύρινη λαίλαπα φαίνεται πως πλέον δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο στο νησί λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ και παράλληλα με το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στις Ορθονιές, ξέσπασε μια μικρότερη εστία στην περιοχή Βαλομάντρι στο Καλαμάκι. Ωστόσο η άμεση επέμβαση κατοίκων και ενός οχήματος της πυροσβεστικής κατάφερε να την σβήσει και να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ζάκυνθος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στις Ορθονιές -Συνεχίζεται η επίγεια και εναέρια κατάσβεση | iefimerida.gr 4
Ζάκυνθος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στις Ορθονιές -Συνεχίζεται η επίγεια και εναέρια κατάσβεση | iefimerida.gr 5

Προβλήματα ηλεκτροδότησης και κλειστοί δρόμοι

Από την πυρκαγιά έχουν καεί πυλώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης τα χωριά Ορθονιές και Μαριές. Ακόμα, από την μεγάλη πυρκαγιά στις Ορθονιές, χθες, Τρίτη, έκλεισε ο δρόμος που οδηγεί από τις Βολίμες στο χωριό των Ορθονιών, καθώς στο σημείο η πύρινη λαίλαπα έχει περάσει από τη μία μεριά του δρόμου στην άλλη. Μεγάλη προσοχή απαιτούνταν και στους δρόμους στις περιοχές Ξύγκια και Τριλάγκαθο Μαριών.

Παράλληλα, την Τρίτη εκδόθηκε έκτακτη ανακοίνωση από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, στην οποία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στις Ορθονιές Ζακύνθου, οι αρμόδιοι απεύθυνα έκκληση σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και γενικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Νωρίτερα, στη θέση Περνάρι, από όπου ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο, είχαν σπεύσει 10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ελατίων, με 23 άνδρες, μεταξύ αυτών και ο Διοικητής, Πύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης.

Η φωτιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της πυκνής βλάστησης από κυπαρίσσια, πεύκα και έλατα και επεκτάθηκε, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerazante.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζάκυνθος φωτιά ορθωνιοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ