Moody's: Ανάπτυξη 1,5% για το 2017 στην Ελλάδα -Κίνδυνος η επιστροφή της αβεβαιότητας - iefimerida.gr

Moody's: Ανάπτυξη 1,5% για το 2017 στην Ελλάδα -Κίνδυνος η επιστροφή της αβεβαιότητας

Φωτογραφία: AP/ Mark Lennihan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται, αλλά παραμένουν οι περιορισμοί εξαιτίας του χρέους και της αβεβαιότητας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εκτιμά ο Moody's.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης φέρνει την απαραίτητη ρευστότητα στην οικονομία και βελτιώνει τις προοπτικές για εισροή επενδύσεων. Την ίδια ώρα όμως, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει περιορισμένο από το πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, έναν αδύναμο τραπεζικό τομέα και τις αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει έκθεση του οίκου αξιολόγησης.

Ακόμη, ο Moody's εκτιμά ότι το 2017 η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ και 2% την επόμενη χρονιά. Οι πιθανοί κινητήριοι μοχλοί για την ανάπτυξη θα είναι οι επενδύσεις, που προωθούνται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, και η κάπως μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση, στο πλαίσιο μίας βελτιωμένης αγοράς εργασίας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, που συμπληρώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Προειδοποίηση για πολιτική αστάθεια

Παρόλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι τυχόν σημάδια απροθυμίας των ελληνικών εφαρμογών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα ή μία νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα πλήξει την οικονομική ανάκαμψη και θα οδηγήσει σε σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Βελτιώθηκαν οι προοπτικές για το 3ο πρόγραμμα

«Η πρόσφατη αναβάθμιση και η θετική προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος», δήλωσε η Κάθριν Μουελμπρόνερ, αντιπρόεδρος του Moody's, που συνέταξε την έκθεση. «Η ικανότητα της κυβέρνησης να νομοθετήσει ένα μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ενδεικτική μεγαλύτερης σταθερότητας και μείωσης του πολιτικού κινδύνου», συμπλήρωσε.

Ομως, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα που νομοθέτησαν, για να βελτιωθούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ο Moody's σημειώνει ότι θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Ακόμη, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και την επόμενη χρονιά, με δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν τα δημοσιονομικά μέτρα.

Σταθεροποιείται το χρέος

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Moody's αναμένει ότι θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να μειώνεται αργά από την επόμενη χρονιά, φτάνοντας στο 176% του ΑΕΠ το 2018.

Ακόμη σημειώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω, αν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η οικονομία είναι σε βιώσιμο και εύλογα ισχυρή πορεία ανάπτυξης, που σχετίζεται με τη σταθερή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Επίσης θετική θα ήταν συμφωνία των δανειστών για εφαρμογή περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιζόταν η ευρεία στήριξη στις δημοσιονομικές και άλλες συνθήκες που σχετίζονται με μία τέτοια ελάφρυνση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Moody's χρέος μεταρρυθμίσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ