Αβι Γκαμπάι: Ενας πρώην επιχειρηματίας με μικρή πολιτική πείρα στο τιμόνι των Εργατικών του Ισραήλ - iefimerida.gr

Αβι Γκαμπάι: Ενας πρώην επιχειρηματίας με μικρή πολιτική πείρα στο τιμόνι των Εργατικών του Ισραήλ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας 50χρονος πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας τηλεπικοινωνιών με πενιχρή πολιτική εμπειρία εξελέγη νέος αρχηγός του Εργατικού κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ.

Ο Άβι Γκαμπάι, συγκέντρωσε το 52% των ψήφων στις εσωκομματικές εκλογές έναντι 47% του πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Αμίρ Περέτζ.

Το Εργατικό Κόμμα αναζητούσε ένα νέο πρόσωπο για να τονώσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Ο Γκαμπάι, ο οποίος εντάχθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στο κόμμα, είπε στους εκατοντάδες οπαδούς του στην επινίκια ομιλία του στο Τελ Αβίβ, ότι συνιστά μια αξιόπιστη εναλλακτική του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου:

«Η νύχτα αυτή είναι η απάντηση σ’ όποιον αμφέβαλλε για τη ζωτικότητα της δημοκρατίας στο Ισραήλ... Αύριο αρχίζει το ταξίδι προς τις εκλογές για να αλλάξει η ισραηλινή κυβέρνηση».

Αβι Γκαμπάι: Ενας πρώην επιχειρηματίας με μικρή πολιτική πείρα στο τιμόνι των Εργατικών του Ισραήλ | iefimerida.gr 0
Αβι Γκαμπάι: Ενας πρώην επιχειρηματίας με μικρή πολιτική πείρα στο τιμόνι των Εργατικών του Ισραήλ | iefimerida.gr 1

Το δύσκολο στοίχημα του Άβι Γκαμπάι

Μέχρι πριν από μια γενιά οι Εργατικοί στη Βρετανία ήταν το κόμμα των ηττημένων μέχρι που ανέλαβε τα ηνία τους το 1994 ο Τόνι Μπλερ και τους οδήγησε στη νίκη τρία χρόνια αργότερα. Με τον Μπλερ πρωθυπουργό το Εργατικό κόμμα παρέμεινε δέκα χρόνια στην εξουσία, κι άλλα τρία με τον διάδοχό του, τον Γκόρντον Μπράουν. Κι ο Άβι Γκαμπάι θέλει να επαναλάβει αυτή την επιτυχία με το Ισραηλινό Εργατικό Κόμμα, που έχει να δει εξουσία από το 2001, όταν ο Εχούντ Μπαράκ έχασε τις εκλογές από τον Αριέλ Σαρόν.

Όμως το στοίχημα είναι δύσκολο, αφού το κόμμα έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και δεν κατάφερε να βρει τον βηματισμό του παρά τις συχνές αλλαγές σε ηγετικό επίπεδο.

Το πρώτο βήμα που καλείται να κάνει ο Γκαμπάι είναι να αλλάξει την εικόνα των Εργατικών, να τους μεταβάλει σε κόμμα εξουσίας. Αλλά θα είναι δύσκολο γι’ αυτόν να διατηρείται στο προσκήνιο, αφού δεν είναι βουλευτής και ως εκ τούτου δεν θα έχει το βήμα που παρέχει η Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή) στα μέλη της. Τουλάχιστον θα μπορεί να μιλά στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν θα χρειάζεται να εξαρτάται μόνον από το Facebook για να προσεγγίζει το κοινό, όπως έκαναν οι πρώην υπουργοί Γκιντεόν Σαάρ και Μοσέ Γιααλόν.

Αβι Γκαμπάι: Ενας πρώην επιχειρηματίας με μικρή πολιτική πείρα στο τιμόνι των Εργατικών του Ισραήλ | iefimerida.gr 2

Υπό τον Γκαμπάι οι Εργατικοί θα αντιπαραταχθούν στον Νετανιάχου σε διπλωματικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, ενδεχομένως και σε θέματα που αφορούν στη θρησκεία και το κράτος. Ωστόσο, ο Γκαμπάι επεσήμανε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ότι δεν θέλει να τον κρίνει ο κόσμος σε σχέση με τον νυν πρωθυπουργό.

Ο Γκαμπάι θέλει να εστιάσει σε τομείς που δεν άγγιζαν οι Εργατικοί τα τελευταία χρόνια. Ήδη κατάφερε να νικήσει το κομματικό κατεστημένο με μόλις έξι μήνες παρουσία στο κόμμα. Στόχος του μιμηθεί το παράδειγμα του νέου προέδρου της Γαλλίας, έστω κι αν οι αντίπαλοί του αντιτείνουν ότι «δεν μπορεί να ηγηθεί του παλαιότερου κόμματος στο Ισραήλ παρουσιάζοντάς το ως νέα δύναμη αλλαγής».

«Θα πρέπει, όμως, να διδαχθεί πολλά από τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Τόνι Μπλερ, αν θέλει να πετύχει», σχολιάζουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισραήλ Εργατικό Κόμμα ΑΒΙ ΓΚΑΜΠΑΪ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ