Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και πώς μπορείς να καταλάβεις ότι πάσχεις από αυτό - iefimerida.gr

Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και πώς μπορείς να καταλάβεις ότι πάσχεις από αυτό

Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ξαφνική έντονη ενόχληση στο στομάχι σας κάνει να αγγίζετε πανικοβλημένη την κοιλιά σας και οδηγεί σε μια επείγουσα επίσκεψη στην τουαλέτα. Όλοι το έχουμε βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας είτε σε διακοπές, είτε σε περιόδους έντονου στρες. Φανταστείτε όμως τέτοιου είδους ενοχλήσεις να αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας σας.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που οφείλεται σε διαταραχή της μυϊκής δραστηριότητας του εντέρου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Καρούσο Γεράσιμο, ειδικό παθολόγο, πρόκειται για «την πιο κοινή νόσο του γαστρεντερικού συστήματος που ταλαιπωρεί το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού, με έμφαση στους νέους και στις γυναίκες» (αν και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ακριβώς από τι πάσχουν). Μπορεί να μην ενέχει κινδύνους για την συνολική υγεία όσων πάσχουν, αλλά τα συμπτώματά του επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Φούσκωμα (μετεωρισμός), δυσπεψία, αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, πόνος στην κοιλιά, έντονη παραγωγή αερίων και διαταραχές στις εντερικές συνήθειες (είτε με τη μορφή εναλλαγής διάρροιας - δυσκοιλιότητας, είτε με τη μορφή μόνιμης διάρροιας ή πολλαπλών κενώσεων) είναι τα πιο βασικά συμπτώματα και, ανάλογα με τη βαρύτητα τους, το σύνδρομο μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής. Άλλα συμπτώματα είναι η μειωμένη λίμπιντο και η δυσμηνόρροια.

Δεν υπάρχουν σαφή κλινικά αίτια που προκαλούν τις παραπάνω μορφές διαταραχής, αλλά μερικοί από τους συνήθεις υπόπτους της υπερδραστηριότητας ή υποδραστηριότητας του εντέρου είναι οι εξής παράγοντες.

Διαβάστε τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης του ευερέθιστου εντέρου στο ΒΟVARY.GR.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ