Μαίνεται η μάχη στη Μοσούλη -20.000 άμαχοι εγκλωβισμένοι - iefimerida.gr

Μαίνεται η μάχη στη Μοσούλη -20.000 άμαχοι εγκλωβισμένοι

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στρατιωτική επιχείρηση για να εκδιωχθούν και οι τελευταίοι τζιχαντιστές από τη Μοσούλη έχουν εξαπολύσει ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις.

Στην πόλη παραμένουν 20.000 άμαχοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε «μεγάλο κίνδυνο». Οκτώ μήνες και πλέον μετά την έναρξη των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της χώρας διαβεβαιώνουν ότι η «νίκη» επί του Ισλαμικού Κράτους είναι κοντά.

Στην τελευταία συνοικία που ελέγχει στην παλιά πόλη της Μοσούλης, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να προβάλλει σθεναρή αντίσταση κυρίως μέσω των επιθέσεων που εξαπολύουν βομβιστές-καμικάζι, μεταξύ τους και γυναίκες, εναντίον των ιρακινών δυνάμεων.

Παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, «ενδέχεται να παραμένουν έως και 15.000 πολίτες, ίσως και 20.000, στους τελευταίους θύλακες της παλιάς πόλης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίζε Γκράντε, η συντονίστρια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Οι άμαχοι βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο, έχουν παγιδευτεί μεταξύ των βομβαρδισμών και των ανταλλαγών πυρών. Οι τζιχαντιστές τους στοχοθετούν εάν επιχειρήσουν να φύγουν» σύμφωνα με την ίδια.

«Και οι συνθήκες διαβίωσης είναι τρομακτικές» τόνισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Υπάρχουν 44 συνοικίες, έξι έχουν καταστραφεί πλήρως, 22 μερικώς και 16 έχουν υποστεί μικρής έκτασης ζημιές» περιέγραψε η Γκράντε.

Τα ιρακινά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόσταση «80 έως 100 μέτρων» από τον ποταμό Τίγρη. Σε αυτήν την περιοχή έχουν εγκλωβιστεί οι τελευταίοι τζιχαντιστές που αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση, περιέγραψε ο ταγματάρχης του ιρακινού στρατού Αμπντελγκανί αλ Ασάντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μοσούλη τζιχαντιστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ