Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, αρκετοί δημοσιογράφοι και μέλη του προσωπικού της Βουλής τραυματίστηκαν κατά την έφοδο στην εθνοσυνέλευση εκατοντάδων φιλοκυβερνητικών οπαδών που κράδαιναν ξύλα και λοστούς.

Η επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας.

Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 0
Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 1

«Το τραύμα μου δεν πονάει τόσο πολύ όσο το να βλέπουμε καθημερινά πώς χάνεται η χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Αρμάντο Αρμάς καθώς μεταφερόταν με μπανταρισμένο το αιμόφυρτο κεφάλι του σε ασθενοφόρο.

Πάνω από 350 πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επισκέπτες εγκλωβίστηκαν επί ώρες μέσα στο κτίριο στη διάρκεια των πολύωρων ταραχών.

Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 2
Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 3

Αντιπολίτευση: «η βία στη Βενεζουέλα έχει ονοματεπώνυμο: Νικολάς Μαδούρο»

«Η βία στη Βενεζουέλα έχει ονοματεπώνυμο: Νικολάς Μαδούρο», είπε ο πρόεδρος της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση βουλής Χούλιο Μπόρχες επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση Μαδούρο την ευθύνη για την πρωτοφανή επίθεση.

«Όποιος βλέπει αυτές τις εικόνες από την Εθνοσυνέλευση, πιθανώς να συγχυστεί και να νομίζει ότι αντιμετωπίζουμε μια ισχυρή κυβέρνηση. Αλλά κάνει λάθος. Μια κυβέρνηση που κάνει αυτά που έκανε σήμερα στη βουλή είναι αδύναμη, είναι μια κυβέρνηση που έχει πέσει, μια δειλή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 4
Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 5

Η αιματηρή επίθεση, η τελευταία σ’ έναν επιδεινούμενο κύκλο βίας στη χώρα, έγινε μπροστά στα μάτια των φρουρών που παρακολουθούν αμέτοχοι τις απίστευτες σκηνές, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Επίθεση στις δημοκρατικές αρχές»

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα επεισόδια, κάνοντας λόγο για «επίθεση στις δημοκρατικές αρχές που ασπάζονταν οι άνδρες και οι γυναίκες που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας πριν από 206 χρόνια.»

Η εφημερίδα Tal Cual είπε ότι την επίθεση εξαπέλυσαν πολιτοφυλακές γνωστές ως “collectivos” κι ότι έριξαν κάτω ορισμένους βουλευτές και τους κλωτσούσαν.

Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 6

Φωτογραφίες και βίντεο που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των social media δείχνουν αιμόφυρτα θύματα της επίθεσης.

Τουλάχιστον ένα εξ’ αυτών πιστεύεται ότι είναι ο βουλευτής Αμέρικο ντε Γκράτσια που μεταφέρθηκε με φορείο εκτός του κτιρίου.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που έγιναν μάρτυρες των επεισοδίων, είπαν ότι οι εισβολείς, ένας εκ των οποίων κράδαινε όπλο, διέταξαν τους δημοσιογράφους να φύγουν.

Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 7

Η επίθεση έγινε την ώρα που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εκφωνούσε σε άλλο σημείο του Καράκας έναν λόγο στη στρατιωτική παρέλαση που οργάνωσε η κυβέρνηση με αφορμή την εθνική εορτή.

Λίγο πριν την εισβολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρέκ ελ Αϊσάμι εμφανίστηκε στο κογκρέσο με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς και σε ομιλία του κάλεσε τους οπαδούς του Μαδούρο να πάνε εκεί να τον στηρίξουν.

Πλήθος είχε συγκεντρωθεί έξω απ’ το κτίριο αρκετές ώρες πριν την εισβολή.

Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 8
Bενεζουέλα: Οπαδοί του Μαδούρο ξυλοφόρτωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 9

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση καταδίκασε τα επεισόδια και αναφέρει ότι διέταξε έρευνα.

123 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί από τον Απρίλιο

Στο μεταξύ όπως αποκαλύπτει το Reuters τουλάχιστον 123 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχουν συλληφθεί από την έναρξη των αντί-κυβερνητικών διαδηλώσεων τον Απρίλιο, με κατηγορίες για προδοσία, εξέγερση, κλοπή και λιποταξία, σύμφωνα με στρατιωτικά έγγραφα που έχει στην διάθεσή του το Reuters.

Η λίστα των συλληφθέντων περιλαμβάνει αξιωματικούς, αλλά και στρατιώτες των κατώτερων βαθμίδων του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, αλλά και της εθνικής φρουράς, ενώ αποτελεί ένδειξη του κλίματος δυσφορίας που υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, με προσωπικό 150.000 αντρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ