Think tank κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων στη Βρετανία - iefimerida.gr

Think tank κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων στη Βρετανία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια «σαφή και εντεινόμενη διασύνδεση» μεταξύ ισλαμιστικών οργανώσεων στη Βρετανία και χρηματοδότησης από χώρες του Κόλπου, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, «βλέπει» μια δεξαμενή σκέψης, η οποία, σύμφωνα με το BBC, τοποθετείται «δεξιότερα του κέντρου».

Στην έκθεσή της η Henry Jackson Society αναφέρει μια ομάδα χωρών του Κόλπου και το Ιράν παρέχουν οικονομική ενίσχυση σε τεμένη και ισλαμικά εκπαιδευτικά ινστιτούτα στη Βρετανία, που παρέχουν βήμα σε «κήρυκες μίσους» και συνδέονται με τη διάδοση εξτρεμιστικού υλικού.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι άτομα και ιδρύματα εμπλέκονται στην εξαγωγή μιας «ανελεύθερης, φανατικής ουαχαμπιτικής ιδεολογίας», όπως την αποκαλούν αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Και ζητούν τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου.

Η σαουδαραβική πρεσβεία στο Λονδίνο απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις.

Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης δέχονται πιέσεις για να δώσουν στη δημοσιότητα μια έκθεση που αφορά στη χρηματοδότηση ισλαμιστικών οργανώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την έκθεση αυτή είχε παραγγείλει το 2015 ο τότε πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, αλλά διατυπώνονται φόβοι ότι ίσως να μη δημοσιευτεί ποτέ, επειδή περιέχει ευαίσθητες πληροφορίες για τη δράση της Σαουδικής Αραβίας με την οποία το Λονδίνο διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις και συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία και η ασφάλεια.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που επισκέφθηκε τον περασμένο Απρίλιο τη Σαουδική Αραβία, επέμεινε ότι η ιστορική σχέση του Λονδίνου με το Ριάντ είναι σημαντική για την ασφάλεια και το εμπόριο της χώρας της.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι πωλήσεις βρετανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και την εμπλοκή της στον πόλεμο της Υεμένης.

Η έκθεση του βρετανικού think tank δημοσιεύεται σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο να καταγγέλλουν το Κατάρ για υποστήριξη της τρομοκρατίας -κατηγορία που οι συντάκτες του πορίσματος της Henry Jackson Society χαρακτηρίζουν «υποκριτική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ