Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ροδόπη -Μήνυση για τις πυρκαγιές στη Μάνη - iefimerida.gr

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ροδόπη -Μήνυση για τις πυρκαγιές στη Μάνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ύφεση παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στη Νέα Σάντα Ροδόπης.

Τέσσερα αεροσκάφη, δύο Πετζετέλ και δύο Καναντέρ, πραγματοποίησαν χθες ρίψεις νερού, έως και τη δύση του ηλίου, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας έδιναν μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ήτοι 48 πυροσβεστικοί υπάλληλοι και εννέα εθελοντές, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με συνολικά 24 άτομα, τέσσερα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, με τη συνδρομή ενός γκρέιντερ Πολιτικής Προστασίας δήμου.

Με το πρώτο φως της ημέρας, η εικόνα της πυρκαγιάς, όπως σκιαγραφείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι αυτή της ύφεσης της πύρινης λαίλαπας καθώς «δεν υπάρχει πλέον ενεργή φλόγα», δεν υπήρξε κάποια αναζωπύρωση, ενώ αναμένεται σταδιακά και η αποδέσμευση μέρους των δυνάμεων, που από χθες το απόγευμα επιχειρούν, με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα.

Εκτιμάται, ότι στο σημείο θα παραμείνουν στη διάρκεια της ημέρας πυροσβεστικές δυνάμεις προς αποφυγήν ενδεχόμενης αναζωπύρωσης, δεδομένου ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εντός χαράδρας σε περιοχή υψηλού αιολικού δυναμικού. Ως προς την αιτία της πυρκαγιάς οι πρώτες σκέψεις της πυροσβεστικής είναι ότι αυτή προκλήθηκε από πτώση κεραυνού καθώς στην περιοχή σημειώθηκε ψιλόβροχο και πτώσεις κεραυνών την προηγούμενη της εκδήλωσης ημέρα.

Ανατολική Μάνη: Σε ύφεση οι πυρκαγιές -Μηνυτήρια αναφορά από την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική στα χωριά Κοκκάλα και Σκουτάρι υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε χθες Τρίτη η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να διαπιστωθεί πώς προκλήθηκαν οι πυρκαγιές στην περιοχή. Παράλληλα, ενημέρωσε ζήτησε άμεση καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Πολύ υψηλός είναι και σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, όπως προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (civilprotection.gr), για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ροδόπη -Μήνυση για τις πυρκαγιές στη Μάνη | iefimerida.gr 0

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ροδόπη Ανατολική Μάνη φωτιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ