Ανησυχία: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - iefimerida.gr

Ανησυχία: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος κατέληξε στη θάλασσα, προχώρησε για ακόμη μία φορά η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Η Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε το γεγονός.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από μια περιοχή στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας πρόκειται ο μεσαίας ακτίνας δράσης βαλλιστικό πύραυλο «ξεπέρασε ουσιαστικά» το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων.

Ο πύροαυλος κάλυψε απόσταση πτήσης 930 χιλιομέτρων πριν από την πτώση του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, αλλά και την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η νέα δοκιμαστική εκτόξευση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας, ενώ χαρακτηρίστηκε από το Τόκιο, ως μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η εκτόξευση ακολουθεί μια συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων.

«Η Αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Αμυνας για την Βόρεια Αμερική (NORAD) εκτίμησε ότι η πυραυλική εκτόξευση που έγινε από τη Νότια Κορέα, δεν ήταν απειλή για την Βόρεια Αμερική» τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε επίσης ότι θα κάνει σήμερα μία σημαντική ανακοίνωση στις 15:30 (τοπική ώρα) σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap.

Μήνυμα Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σε μήνυμά του στο Twitter ότι είναι «δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα», λίγες ώρες αφού η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

«Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου για 37 λεπτά ώσπου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το NORAD, η διοίκηση αεράμυνας της βόρειας Αμερικής, έκρινε ότι η εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα «δεν αποτελούσε απειλή» για τις ΗΠΑ. Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την βορειοκορεατική αεροπορική βάση Πανγκγιόν.

Απογοητευμένος ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αναλύουν τα στοιχεία της νέας πυραυλικής εκτόξευσης που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, με την πιθανότητα ο πύραυλος να ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Ο Μουν δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ, ότι είναι βαθύτατα απογοητευμένος για την πραγματοποίηση από την Βόρεια Κορέα της εκτόξευσης αυτής, λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα που απηύθυναν ο ίδιος κι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προς την Πιονγιάνγκ για αυτοσυγκράτηση.

Ο Νοτιοκορέατης πρόεδρος πρόσθεσε ότι καταδικάζει την πυραυλική εκτόξευση που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ