Ο Τούρκος διανοούμενος Αχμέτ Ινσέλ στην Αθήνα - iefimerida.gr

Ο Τούρκος διανοούμενος Αχμέτ Ινσέλ στην Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εκδόσεις Διάμετρος και το Public παρουσιάζουν τον Τούρκο διανοούμενο, ακαδημαϊκό και εκδότη Αχμέτ Ινσέλ, συγγραφέα του βιβλίου «Η νέα Τουρκία του Ερντογάν. Από το δημοκρατικό όνειρο στην αυταρχική εκτροπή».

«Σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν ενσαρκώνει ένα αληθινό παράδοξο. Είναι ο βασικός, και μάλιστα ο μοναδικός, παράγοντας της διεθνούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΑΚΡ και συνεπώς της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά με τον τρόπο διακυβέρνησής του και με το κοινωνικό του σχέδιο αποτελεί επίσης έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου «Η νέα Τουρκία του Ερντογάν» ο Αχμέτ Ινσέλ.

Στις σελίδες που ακολουθούν ο διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός και εκδότης επιχειρεί να δώσει μια εικόνα της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας της Τουρκίας και να εξηγήσει με ποιον τρόπο κατάφερε ο Τούρκος ηγέτης να αποφύγει την τύχη παλαιότερων ισλαμιστών πολιτικών και να εδραιωθεί στην εξουσία. Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού καν τελειώσει η πρώτη προεδρική θητεία του, θα έχει κυβερνήσει την Τουρκία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ακόμα και από τον Μουσταφά Κεμάλ, τον Πατέρα των Τούρκων».

Ο Τούρκος διανοούμενος Αχμέτ Ινσέλ στην Αθήνα | iefimerida.gr 0

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με ηγέτη τον Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία από το 2002. Ο Αχμέτ Ινσέλ εξηγεί τις αντιφάσεις της μακράς αυτής πορείας, τη συνεχιζόμενη εκλογική κυριαρχία του Ερντογάν, τη συνεργασία και τη σύγκρουση με την αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και άλλα παράδοξα της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας. «Με έναν νεοεθνικιστικό λόγο που τροφοδοτείται από τις αναμνήσεις του οθωμανικού μεγαλείου και την εικόνα του καταπιεσμένου και περιφρονημένου από τη χριστιανική Δύση μουσουλμάνου, επιβάλλει μεθοδικά τα σύμβολα του Ισλάμ στον δημόσιο βίο και μετασχηματίζει τα πολιτισμικά ορόσημα που κληρονόμησε από τον κεμαλικό μοντερνισμό. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιεί τις βαθιές επιθυμίες της αποκλεισμένης από την κεμαλική τάξη κοινωνίας και κατοχυρώνει τη δημοτικότητα του».

Η πορεία του ΑΚΡ προς τη δημιουργία της νέας Τουρκίας ενισχύεται και από την απογοήτευση προς την Ε.Ε., της οποίας η απορριπτική στάση θεωρείται προσβλητική για τους Τούρκους. Σήμερα, εκμεταλλευόμενος το «θείο δώρο» του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ο Ερντογάν ολοκληρώνει την οικοδόμηση ενός κράτους- κόμματος που επιβάλλει στην κοινωνία τη βούληση ενός και μόνο ανθρώπου και ενός συντηρητικού και αυταρχικού εθνοτικοθρησκευτικού εθνικισμού.

Στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης ο Αχμέτ Ινσέλ παρουσιάζει μια σύντομη σύγκριση Τουρκίας-Ελλάδας με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα οι Έλληνες αναγνώστες την ιδιαιτερότητα του τουρκικού πολιτικού πλαισίου.

Το βιβλίο «Η νέα Τουρκία του Ερντογάν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάμετρος.

Ο Τούρκος διανοούμενος Αχμέτ Ινσέλ στην Αθήνα | iefimerida.gr 1

Η παρουσίαση του βιβλίου του Αχμέτ Ινσέλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, στις 9 το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Βασίλης Καρατζάς, διευθύνων σύμβουλος στη Levant Partners, o Σωτήρης Ντάλης, επ. καθ. Διεθνών Σχέσεων, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας.

INFO

  • Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, ώρα 21:00
  • Public, Αίθουσα εκδηλώσεων, 5ος όροφος (Κ. Σερβίας 1, Σύνταγμα)
  • Είσοδος ελεύθερη 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ