Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες] - iefimerida.gr

Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες]

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Οδοιπορικό στο χωριό όπου δεν πατάει ο… βρυκόλακας, τη Νέα Βύσσα Έβρου, έκανε το iefimerida. Στην ακριτική αυτή περιοχή παράγεται περίπου το 70% της παραγωγής σκόρδου στην Ελλάδα.

Στην αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2009, δεκάδες παραγωγοί δημιούργησαν τον «Συνεταιρισμό Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας», και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν το προϊόν τους να φθάσει μέχρι τη Γερμανία και την Αυστραλία. Στον ακριτικό Έβρο υπάρχουν δεκάδες τέτοιες πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν ως «αντίδοτο» στην κρίση. «Στην περιοχή μας το σκόρδο καλλιεργείται εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά το 2009 έγινε μια νέα αρχή. Πολλοί παραγωγοί ενώθηκαν, αύξησαν την παραγωγή και το προϊόν πήρε άλλη αξία», δηλώνει στο iefimerida η Κωνσταντίνα Πασιαλή, εργαζόμενη στο συνεταιρισμό.

Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Υψηλή φορολογία

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί της Βύσσας, παρά τις προσπάθειες τους για να αναπτυχθούν περισσότερο, η υψηλή φορολογία τους έχει γονατίσει. «Πολλοί παραγωγοί για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία προτιμούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους μόνοι τους σε τοπικές αγορές και αυτό προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Για να μη κόψουν τιμολόγια και να μη πληρώσουν υπέρογκα ποσά στον ΕΦΚΑ που συνδέεται με το εισόδημα τους, αποφεύγουν να τα διαθέσουν στον συνεταιρισμό. Η υψηλή φορολόγηση προκαλεί προβλήματα στον συνεταιρισμό, όπου τα πάντα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια”, δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας κ. Αναστάσιος Γιακμολίδης.

Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Συνολικά στη Νέα Βύσσα κάθε χρόνο παράγονται περίπου 30 χιλιάδες τόνοι σκόρδου. Εκτός από τον συνεταιρισμό στην περιοχή υπάρχει και μια μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση εμπορίας και τυποποίησης σκόρδων, η “Κ.Ν. Μυρτσίδης”, που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια με επιτυχία και διοχετεύει τα προϊόντα της κυρίως στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, στο Άργος, στην Πάτρα και στην Κόρινθο, ενώ συνεργάζεται και με μεγάλες αυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αυτές τις μέρες στον Έβρο ολοκληρώθηκε η συγκομιδή και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ξήρανσης. Το iefimerida κατέγραψε εικόνες σε πολλές γειτονιές μέσα στο χωριό της Βύσσας, όπου εργάτες τοποθετούν τα σκόρδα σε παλέτες στον ήλιο, ώστε στη συνέχεια να πάρουν τον δρόμο για τον συνεταιρισμό. Ο συνεταιρισμός βρίσκεται στην άκρη του χωριού και διαθέτει εγκαταστάσεις με μηχανήματα για την διαλογή, την επεξεργασία και την συσκευασία των σκόρδων.

Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Εργαζόμενοι

Στον συνεταιρισμό εργάζονται 20 άτομα. Ανάμεσα τους η 19χρονη Θεοπούλα Σαββοπούλου, η οποία βρέθηκε στην Ορεστιάδα για σπουδές και αποφάσισε να δουλέψει στα σκόρδα. «Ήρθα εδώ για να σπουδάσω στη Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία πρακτική να δουλέψω στον συνεταιρισμό. Μέχρι σήμερα είναι μια θετική εμπειρία. Η δουλειά δεν είναι δύσκολη αλλά υπάρχει και η ρουτίνα που σε δυσκολεύει», δηλώνει στο iefimerida η κ. Σαββοπούλου.

Φέτος ο συνεταιρισμός συσκευάζει και βιολογικά σκόρδα αλλά και αποφλοιωμένα. «Ο συνεταιρισμός μας έχει βραβευθεί. Έχουν γίνει μελέτες και έχει αποδειχθεί ότι το δικό μας σκόρδο υπερτερεί σε δραστικές ουσίες από άλλα σκόρδα και κυρίως τα εισαγόμενα. Περίπου το 10% του προϊόντος μας εξάγεται στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο. Είναι ο μοναδικός συνεταιρισμός σκόρδου στην Ελλάδα», τονίζει ο Γιώργος Θεοδωρακίδης, εργαζόμενος στον συνεταιρισμό.

Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Αγωνίζονται να πάρουν πιστοποίηση

Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί της Νέας Βύσσας, η παραγωγή σκόρδου στην Ελλάδα δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας που εισάγει από τρίτες χώρες, όπως Κίνα και Αργεντινή.

«Όσο υπάρχουν τα ελληνικά σκόρδα οι καταναλωτές τα προτιμούν. Τα κινέζικα σκόρδα συνήθως είναι φθηνότερα από τα ελληνικά αλλά είναι κατώτερης ποιότητας”, τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Γιακμογλίδης.

Στόχος του συνεταιρισμού είναι το σκόρδο της Βύσσας να πάρει πιστοποίηση ως προϊόν ΠΟΠ, κάτι που όπως λένε οι υπεύθυνοι θα δώσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης της δραστηριότητας στην περιοχή.

“Καταβάλλουμε προσπάθειες για να πάρουμε πιστοποίηση ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομάσιας Προέλευσης ή ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Με αυτόν τον τρόπο το προϊόν μας θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικό στην Ελλάδα αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου καταθέσαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τρίτη φορά τον φάκελο μας και τους επόμενους μήνες περιμένουμε την απάντηση”, καταλήγει ο κ. Γιακμογλίδης.

Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Το σκόρδο... αντίδοτο στην κρίση -Οδοιπορικό του iefimerida στο χωριό Νέα Βύσσα Εβρου [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ