Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] - iefimerida.gr

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 2 Ιουλίου, με την έγκριση του πολιτικού μανιφέστου, η Φώφη Γεννηματά πρότεινε να εκλεγεί αρχηγός από τη βάση τον ερχόμενο Οκτώβριο και να διενεργηθεί ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολυ-κόμματος τον Δεκέμβριο του 2017.

Το νέο σύνθημα της ΔΗΣΥ που προέκυψε από το Συνέδριο είναι «Μπροστά κι αριστερά», σε μια προσπάθεια να κατακτηθεί ο αριστερός χώρος τον οποίο καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος, όπως ευελπιστούν στην ΔΗΣΥ, θα αφήσει κενό χώρο για το πολυ-κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό έγινε προφανές και από το νέο σήμα που λάνσαρε το Συνέδριο: χρώματα όπως αυτά του ΣΥΡΙΖΑ.


Ωστόσο, ούτε η εκ νέου «αριστερή» στροφή ούτε οι δύο φάσεις που πρότεινε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά βρίσκουν όλους σύμφωνους: Πρώτα συνέδριο για νέο κόμμα και μετά αρχηγός είναι η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προτείνουν εκλογή αρχηγού και δημοψήφισμα για νέο κόμμα την ίδια ημέρα.

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Και δεν είναι οι μόνες διαφωνίες.

Στην πραγματικότητα, το πολυ-κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαφωνεί στις διαδικασίες, στό πρόγραμμα, στην στρατηγική και στις μελλοντικές συνεργασίες.

Προς το παρόν:

  • Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου επιθυμούν να διατηρηθεί ο πολυκομματικός φορέας με τα διαφορετικά κόμματα-μέλη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ και ό,τι άλλο προκύψει) και να γίνει αριστερή στροφή
  • Νέο και ενιαίο φορέα, χωρίς κόμματα-βιλαέτια θέλει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, στον κεντροαριστερό χώρο
  • Νέο και ενιαίο φορέα χωρίς ξεχωριστά κόμματα επιθυμούν και οι κκ Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος στον προοδευτικό χώρο της κεντροαριστεράς.


Ανδρουλάκης: «Διαφωνώ κάθετα η εκλογή στη βάση να προηγηθεί του νέου κόμματος»

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Πήραμε ακατανόητες πολιτικές αποφάσεις, την αδιανόητη αμνήστευση του Καραμανλή, την αδιανόητη απόφαση να κυβερνήσουμε με τον ΛΑΟΣ» σημείωσε, μιλώντας ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Συνέδριο προκειμένου να τεκμηριώσει γιατί η κρίση οδήγησε στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. «Και όχι μόνο αυτό, ενοχοποιήσαμε και την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου» συμπλήρωσε.

Τέσσερα βήματα για τον νέο φορέα:

  • Πρώτον, η ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος.
  • Δεύτερον, δομές και πρόσωπα.
  • Τρίτον, πρόγραμμα λύσεων για τους πραγματικούς μη προνομιούχους.
  • Τέταρτον, εκλογή στη βάση.

«Διαφωνώ κάθετα η εκλογή στη βάση να προηγηθεί των τριών βημάτων. Ας μη βάλουμε ξανά το κάρο μπροστά από το άλογο. Δε χρειαζόμαστε έναν ακόμη αρχηγό. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα» είπε χαρακτηριστικά. «Η προσπάθεια που ξεκινάμε δε μπορεί να είναι σωσίβιο διάσωσης του παλαιού συστήματος. Εύχομαι να πάρουμε τη σωστή απόφαση» κατέληξε.

Σημίτης: Ο κόσμος πιστεύει ότι οι ηγεσίες απέτυχαν -Νέο κόμμα από νέα πρόσωπα εδώ και τώρα

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Κριτική για την αδυναμία οργάνωσης και διαμόρφωσης ενός ευρύτερου σχήματος της Κεντροαριστεράς, άσκησε από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ., ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Η χώρα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα προβλήματα μια ηγεσία που να είναι σε θέση να εξασφαλίσει εμπιστοσύνη και συνεννόηση, μια ηγεσία που θα έχει τη γνώση και την ικανότητα για τον χειρισμό της κατάστασης» διακήρυξε ο πρώην πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «κατά την άποψη που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη οι μέχρι τώρα ηγεσίες απέτυχαν».
«Το 80% περίπου των ερωτωμένων εκφράζονται γι’ αυτές αρνητικά, όπως διαπιστώνουν οι δημοσκοπήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το 64% των αυτοτοποθετούμενων στο χώρο τη Κεντροαριστεράς θεωρεί σκόπιμο τη δημιουργία ενός κόμματος από νέους ηλικιακά και από νέα πρόσωπα στην πολιτική».
Χωρίς να φεισθεί επικρίσεων για τις διαφωνίες και τις ατέλειωτες συζητήσεις, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση θέσεων και κυρίως συσπείρωσης, όσων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα. Μια τέτοια δύναμη είναι αναγκαία, αφού το 70% των πολιτών δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι η πορεία της χώρας ακολουθεί λάθος κατεύθυνση».
«Η παρατεινόμενη επί μήνες τώρα συζήτηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η οργάνωση ενός ευρύτερου σχήματος, δείχνει στους πολίτες ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν αντιληφθεί την επιταγή των καιρών. Το κύριο θέμα είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς συζητήσεις για το ποιος προσχώρησε σε ποιόν, για το ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να επικαλείται το παρελθόν» είπε ο κ. Σημίτης.

Θεοδωράκης: Εντονη κριτική
«Εδώ και 30 μήνες η χώρα κυβερνάται από ένα δύσοσμο μείγμα αριστεράς - ακροδεξιάς και καιροσκόπων. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο συνέδριο και συνέχισε:
«Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη Λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε την Παρασκευή το βράδυ, στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Βενιζέλος: Προοδευτικό κέντρο, όχι κεντροαριστερά
«Το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Ιουνίου του 2015 αποδέχθηκε την εισήγηση μου και αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει βεβαίως και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά, και τους φιλελεύθερους σοσιαλιστές και τους δημοκράτες και τους οικολόγους και τους κοινωνικούς ακτιβιστές και τους εκσυγχρονιστές, με άλλα λόγια κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κεντρώο προοδευτικό δημοκράτη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άλλη κατεύθυνση.

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Και συνέχισε:
«Μέσα στο ευρύ αυτό φάσμα του προοδευτικού κέντρου χάνει το νόημα της η κουτοπόνηρη διεκδίκηση της κεντροαριστεράς από τον ηττημένο ηθικά και πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στο ευρύ αυτό φάσμα του προοδευτικού κέντρου ξεπερνιέται η αμηχανία της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που διακυμαίνεται από τον κυβερνητισμό του SPD μέχρι τον λαϊκισμό των Βρετανών εργατικών και φλερτάρει με το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επίγνωση της διαφοράς ανάμεσα στην υποστήριξη της Ελλάδας ως χώρας και την υποστήριξη μιας κυβέρνησης που έβλαψε και βλάπτει το συμφέρον της χώρας. Η διάλυση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεν αντιμετώπισε όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, στέλνει πολύ ηχηρό μήνυμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και το διακύβευμα της ανανέωσης

Ποιά είναι η πρόταση της Φώφης που διχάζει:

Πλήρη πρόταση και σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα της «δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ. η Φώφη Γεννηματά. Η πρότασή της περιλαμβάνει εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες, νέο μητρώο μελών τον Οκτώβριο, και διεξαγωγή του συνεδρίου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου «για νέο κόμμα».

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Πριν από την εκλογή του αρχηγού της Συμπαράταξης από τη βάση, θα προηγηθεί το φθινόπωρο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Πρότεινε ακόμη, τη συγκρότηση ανεξάρτητης οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη οργάνωσή του, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Αμέσως μετά το Συνέδριο τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια οφείλουν να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να φθάσουμε στον στόχο της ενιαίας παράταξης. Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή των κομμάτων και της βάσης της παράταξης μας. Μαζί θα διαμορφώσουμε την τελική απόφαση και το χρονοδιάγραμμα της.

Πρώτον: Οι αποφάσεις του συνεδρίου μας καθώς και το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αποτελούν ισχυρή προγραμματική βάση και διαμορφώνουν ξεκάθαρη ταυτότητα και πολιτικό στίγμα.

Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Προτείνω η εκλογή να γίνει τον Οκτώβριο 2017. Προτείνω την άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτής επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους, κοινής αποδοχής, προτείνω τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο. Τρίτον: Δημιουργία μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν.

Τέταρτον: Εκλογή συνέδρων με βάση το νέο μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.

Πέμπτον: Ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της. Καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο ο Δεκέμβριος του 2017».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε τη πρότασή της προς όλους για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, λέγοντας πως «είναι η ώρα για απλές και καθαρές λύσεις. Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες για την στάση μας. Περιθώρια για διαστρεβλώσεις, παιγνίδια με τις λέξεις και πλαστά διλήμματα δεν υπάρχουν πια».

Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Κεντροαριστερά: Το Συνέδριο έγινε, τα δύσκολα αρχίζουν -Νέα ηγεσία και νέο κόμμα από Οκτώβριο [εικόνες] | iefimerida.gr 14
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΗΣΥ συνέδριο ηγεσία νέο κόμμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ