«Nein» του Σουλτς σε εμφανίσεις του Ερντογάν ενώπιον οπαδών του στη Γερμανία - iefimerida.gr

«Nein» του Σουλτς σε εμφανίσεις του Ερντογάν ενώπιον οπαδών του στη Γερμανία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς θέλει να εμποδίσει εμφανίσεις του Ερντογάν σε συλλαλητήρια οπαδών του στη Γερμανία.

«Αλλοδαποί πολιτικοί που καταπατούν τις αξίες μας στις χώρες τους δεν θα πρέπει να έχουν βήμα για προβοκατόρικες ομιλίες στη Γερμανία. Δεν θέλω ο κύριος Ερντογάν, που βάζει αντιφρονούντες και δημοσιογράφους στη φυλακή στην Τουρκία, να κάνει μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία», δήλωσε στην εφημερίδα Bild.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις της επικεφαλής της Κ.Ο. του Αριστερού κόμματος Die Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ: «Δεν γίνεται να διαθέτουμε στη Γερμανία πλατείες ή μεγάλες αίθουσες για κάποιον που τάσσεται υπέρ ενώς καθεστώτος, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις αξίες», δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ARD. «Είναι απαράδεκτο.... Τέτοια προπαγάνδα είναι ανεπιθύμητη εδώ πέρα.»

Η Άγκυρα υπέβαλε χθες επίσημο αίτημα στο Βερολίνο για εμφάνιση του Ερντογάν ενώπιον οπαδών του στη Γερμανία στο περιθώριο της συνόδου G20 στο Αμβούργο.

«Λάβαμε από χθες ένα επίσημο αίτημα της Τουρκίας, που μας ενημέρωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει στους συμπατριώτες του», επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία.

Ο Γκάμπριελ είπε ότι δεν το θεωρεί καλή ιδέα». Εκείνη την περίοδο «της συνόδου G20 δε θα υπάρχουν επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις για την ασφάλεια» μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Οι σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας είναι τεταμένες εδώ και μήνες. Πρόσφατα μάλιστα το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών επικύρωσαν την αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτών από τη βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία. Ενώ βασικό σημείο τριβής παραμένει ο εγκλεισμός σε τουρκικές φυλακές τουρκο-γερμανών δημοσιογράφων , όπως ο ανταποκριτής της Welt Ντενίζ Γιουτζέλ κι η δημοσιογράφος Μεσάλε Τολού. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί υπήκοοι που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές έχουν αυξηθεί από έξι σε εννέα.

Την περασμένη άνοιξη έγινε μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία για τις εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα. Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP εμφανίστηκαν σε γερμανικές πόλεις για να πείσουν τους Τούρκους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα. Η Άνγκελα Μέρκελ κι ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχαν ταχθεί τότε κατά μιας γενικής απαγόρευσης τέτοιων εμφανίσεων, αφήνοντας τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν. Κάποια είχαν αρνηθεί επικαλούμενα λόγους ασφαλείας.

Ο Μάρτιν Σουλτς, όμως, ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. «Το θέμα δεν είναι η πυρασφάλεια στις αίθουσες ή ο αριθμός των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης», είπε, αλλά ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Ερντογάν να μεταφέρει στη Γερμανία τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις της Τουρκίας. «Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει η γερμανική κυβέρνηση τους δήμους», είπε στη Bild.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ