Κακοπληρωτής το κράτος -Σε τρία χρόνια η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου - iefimerida.gr

Κακοπληρωτής το κράτος -Σε τρία χρόνια η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συσσώρευση νέων οφειλών προς τους ιδιώτες, ελέω εσωτερικής στάσης πληρωμών, προσθέτουν έναν ακόμα χρόνο στον αρχικό σχεδιασμό του ΓΛΚ για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου.

Όπως προκύπτει από τη σχετική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη, η προβλεπόμενη δαπάνη των 5,5 δις ευρώ δεν θα καλύψει τη διετία 2016- 2017, αλλά θα επεκταθεί και στο 2018. Όσον αφορά, δε, στην κατανομή της, περίπου 1,6 δις ευρώ θα «πέσουν» μέσα στην τρέχουσα χρονιά και άλλα 1,070 δις ευρώ στη διάρκεια του 2018.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γ. Χουλιαράκη προς υπουργεία και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η εξόφληση γίνεται με αύξουσα χρονολογική σειρά, δηλαδή προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις και σε κάθε περίπτωση δεν εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επόμενου έτους πριν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του προηγούμενου κάθε φορά έτους. Η σειρά εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν αφορούν σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι εκτελεστές
β) όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ.
γ) όταν αφορούν στην αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών
δ) όταν δεν προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά
ε) όταν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση τους.

Κι επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο το ΓΛΚ να εκταμιεύει, αλλά οι φορείς να «ξεχνάνε» να πληρώσουν, η οδηγία είναι ότι όλοι οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του επόμενου από τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης μήνα, ενώ η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από αιτιολογημένο αίτημα.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ολοκληρώνεται την 30η Ιουνίου του 2018, δηλαδή λίγο πριν εκπνεύσει το Πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ