Στην Exin το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 718 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Στην Exin το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 718 εκατ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ανακοίνωσε η ολλανδική EXIN, η οποία κατέβαλε το ποσό των 718 εκατ. ευρώ.

Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ασφαλιστικής εταιρείας εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, η οποία στοχεύει στην πώληση των μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.

Το τίμημα που συμφωνήθηκε για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής δίνει συνολικά μία αποτίμηση στην εταιρεία, ύψους, 958 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη μάχη για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής η κοινοπραξία Calamos-EXIN ανταγωνιζόταν τρεις ενδιαφερόμενους ομίλους από την Κίνα, τη Fosun, την Gongbao και την Wintime.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έχει εγκρίνει την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου που κατέχει στην Εθνική Ασφαλιστική στην αμερικανο-ολλανδική κοινοπραξία από τις 27 Ιουνίου και αναμένεται η γενική συνέλευση των μετόχων αύριο να εγκρίνει το deal.

Ο Ομιλος της Εθνικής αξιοποιεί τη δυνατότητα που αφήνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή 25% στην Εθνική Ασφαλιστική.

Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η σύμβαση bankassurance, δηλαδή η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από το τραπεζικό δίκτυο με 10ετή σύμβαση μεταξύ των δύο μερών, που μπορεί να ανανεωθεί για άλλα 5 χρόνια. Η Συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των περίπου 110 μονάδων βάσης στο proforma δείκτη CET1 της ΕΤΕ.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, σε δήλωση του αναφέρει δήλωσε:

«Ύστερα από 125έτη κοινής πορείας η οποία ξεκίνησε το 1891, η ΕΤΕ προχώρησε στην πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευση της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Παράλληλα, σύναψε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας bancassurance για τη διανομή των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ. Η απόφαση να διατηρηθεί μειοψηφική συμμετοχή της τάξεως του 25%, συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που διέπει τη σχέση μας με την EXIN. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο νέος μας συνεργάτης, η EXIN, διακατέχεται από μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την Εθνική Ασφαλιστική τα επόμενα χρόνια».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co. International plc, ενεργούν από κοινού ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος ενώ το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα ενεργεί ως νομικός σύμβουλος σε θέματα ελληνικού δικαίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εθνική Ασφαλιστική Calamos Exin Partners
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ