Η νέα προκλητική παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι στο Φεστιβάλ Αθηνών [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Η νέα προκλητική παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι στο Φεστιβάλ Αθηνών [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο 57χρονος Ιταλός Ρομέο Καστελούτσι, ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του θεάτρου, έρχεται για ακόμα μία φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών με τη «Δημοκρατική πολιτική».

Μία παράσταση μέσα από την οποία το κοινό, καλείται να ανακαλύψει, σε μία ανάστροφη πορεία, τους σπόρους του νεότερου δημοκρατικού πολιτεύματος, πολύ πριν αυτό βλαστήσει και εξαπλωθεί στον δυτικό κόσμο. Η παράσταση παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου.

Η νέα προκλητική παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι στο Φεστιβάλ Αθηνών [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η «Δημοκρατία στην Αμερική» είναι η νέα παραγωγή του Ιταλού σκηνοθέτη Ρομέο Καστελούτσι.
Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στο ομότιτλο θεωρητικό σύγγραμμα του Γάλλου διπλωμάτη Αλεξίς ντε Τοκβίλ (1805-1859), στο οποίο, υπό ευρωπαϊκό πρίσμα και με ανατομική ακρίβεια, καταγράφεται το αμερικανικό πολιτειακό σύστημα.

Ελεύθερα εμπνευσμένος από το έργο και την εποχή του ντε Τοκβίλ, ο Ρομέο Καστελούτσι μας μεταφέρει στον κοινοτικό βίο των πουριτανών και των ιθαγενών της Αμερικής, για να πραγματευθεί, μέσα από μία στρατηγική των λέξεων και των εικόνων, ζητήματα όπως η γλώσσα της επικοινωνίας, η θρησκεία και η έννοια της κοινότητας.

Η νέα προκλητική παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι στο Φεστιβάλ Αθηνών [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Στον αναδυόμενο Νέο Κόσμο, ο βιβλικός εξισωτισμός έχει πλέον υποκαταστήσει την εμπειρία της Τραγωδίας, της υπέρτατης, κατά Καστελούτσι, μορφής αυτοσυνείδησης και πολιτικής ταυτότητας του ατόμου.

Η νέα προκλητική παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι στο Φεστιβάλ Αθηνών [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Προκλητική πρωτοπορία

Ο Ρομέο Καστελλούτσι θεωρείται το τρομερό παιδί της ιταλικής θεατρικής πρωτοπορίας, με προκλητικές παραστάσεις όπως «Η μονομαχία του Τανκρέδου και της Κλορίντα» του Μοντεβέρντι, πάνω σε στίχους του Τορκουάτο Τάσο (Kunstenfestival des Arts, Βρυξέλλες, 2000), ή το «Περί της έννοιας του προσώπου του Υιού του Θεού», που παίχτηκε στο Μιλάνο, στο Παρίσι καθώς και στο Φεστιβάλ Αθηνών, τον Ιούνιο του 2011.

Το 2002 χρίστηκε Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων [Chevalier des Arts et des Lettres] της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η νέα προκλητική παράσταση του Ρομέο Καστελούτσι στο Φεστιβάλ Αθηνών [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Η πρώτη του παρουσία του Ρομέο Καστελούτσι στο Φεστιβάλ Αθηνών ήταν τον Ιούνιο του 2009 με «Θεία Κωμωδία» του Δάντη που παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό έναν χρόνο μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Το καλοκαίρι του 2011 επέστρεψε με την παράσταση «Περί της έννοιας του προσώπου του Υιού του Θεού» το 2015 με το «Go down Moses», παράσταση για τη ζωή του προφήτη Μυωσή και το 2016 με τον «Ιούλιο Καίσαρα».

Ρομέο Καστελλούτσι – SocÌetas Raffaello Sanzio
Democracy in America

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Ρομέο Καστελλούτσι
Κείμενα: Claudia Castellucci, Ρομέο Καστελλούτσι
Μουσική: Scott Gibbons

Παίζουν: Olivia Corsini, Giulia Perelli, Gloria Dorliguzzo, Evelin Facchini, Stefania Tansini, Σοφία Δανάη Βορβίλα, και δώδεκα χορευτές (Αθηνά Κυρούση Salvucci, Στέλλα Τριπολιτάκη, Μαρίνα Χριστοδουλάκη, Κωνσταντίνα Βασιλάκη, Άντρια Δημητρίου, Χριστίνα Ζαχαριά, Ραλλού Καρέλλα, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Μαρίνα Βαρβάρα Ζέρβα, Μαρίνα Τσαπέκου, Ελένη Βλάχου, Όλγα Σπυράκη)

Χορογραφικές παρεμβάσεις: Evelin Facchini, Gloria Dorliguzzo, Stefania Tansini, Sophia Danae Vorvila

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή
30 Ιουνίου - 2 Ιουλίου 2017, 21:00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ