Ποτάμι: Ηταν να μην πάρει φόρα ο Τσίπρας- Τώρα υπέγραψε και θρησκευτικό μνημόνιο με την Εκκλησία - iefimerida.gr

Ποτάμι: Ηταν να μην πάρει φόρα ο Τσίπρας- Τώρα υπέγραψε και θρησκευτικό μνημόνιο με την Εκκλησία

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίθεση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Εκκλησία στο ζήτημα των θρησκευτικών, εξαπέλυσε το Ποτάμι.

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι κάνει λόγο για «μνημόνιο συνεργασίας» με την Εκκλησίας ενώ αφήνει σαφείς υπαινιγμούς κατά του Τσίπρα για το ζήτημα που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα, που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με τον Πάνο Καμμένο αλλά και την απόλυτη κάλυψή του από τους συγκυβερνώντες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ήταν να μην πάρει φόρα ο κ. Τσίπρας, υπογράφει παντού μνημόνια! Νέο μνημόνιο «συνεργασίας» με την Εκκλησία αυτή την φορά, καθώς σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Εκκλησία θα συναποφασίζει με την Πολιτεία σχετικά με τη διδασκαλία και το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών, και μάλιστα μετά από έγκρισή της, θα τυπώνονται τα νέα σχολικά βιβλία.

Αν και μπορούμε να αντιληφθούμε την ανάγκη της Εκκλησίας να υποστηρίξει τις θέσεις της, απορούμε που πήγε και αυτή η κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας όταν δεν το τολμά ούτε για τη διδασκαλία των θρησκευτικών.

Τελικά μετά και την «άδολη» συνηγορία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κ. Καμμένου σε οτιδήποτε κάνει φανερά ή κρυφά, μάλλον θα πρέπει να αλλάξει η μαρκίζα στην Κυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε απόλυτη συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συζητήσεων της κοινής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα και τα βιβλία των Θρησκευτικών, όπως προκύπτει από το κείμενο της εισήγησής του προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου δεν υπάρχει καμία αιχμή εναντίον του νυν υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Αντιθέτως, αναφέρθηκε σε καθησυχαστική διαβεβαίωση που του έδωσε, λέγοντας:

«Οφείλω να καταθέσω μια δήλωση του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».

Όσον αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, φαίνεται πως όλες οι θέσεις της Εκκλησίας έγιναν αποδεκτές. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου:

«Η ορισθείσα υπό της Ιεραρχίας τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων αγίων αδελφών Ύδρας κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, εργάσθηκαν εντατικά και με επιμέλεια και μας έφεραν τα εξής στοιχεία.

1. Η συζήτησις άρχισε από μηδενική βάση.
Τί άλλο συμβαίνει μετά την «κατάργηση» των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2906 και Β΄ 2920 της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 του τ. Υπουργού κ. Φίλη και ισχύ των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2104 και Β΄ 2105 της 19ης Ιουνίου 2017 του νυν Υπουργού κ. Γαβρόγλου.
2. Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.
3. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας.
4. Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».

Ακόμη, ο κύριος Ιερώνυμος έκανε μία αναδρομή στα όσα συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο αναφορικά με την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της Εκκλησίας και του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, που οδήγησε στη γνωστή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ