Η νέα σεζόν της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος -Πρεμιέρα με Μπάλτσα [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Η νέα σεζόν της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος -Πρεμιέρα με Μπάλτσα [πρόγραμμα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μας ενδιαφέρει μια τέχνη αιχμηρή, επιδραστική, σημερινή και διαχρονική, που δημιουργεί ερωτηματικά και ανοίγει συζητήσεις, που προκαλεί διαφωνίες, αλλά και που ενώνει τους ανθρώπους».

Αυτό ανέφερε στην παρουσίαση του πρώτου προγράμματος για τη σεζόν 2017-2018 ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, δίνοντας το στίγμα του προγράμματος της πρώτης καλλιτεχνικής περιόδου της ΕΛΣ στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε πάνω στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, όπου θα φιλοξενηθεί και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της σεζόν, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2018.

Η νέα σεζόν της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος -Πρεμιέρα με Μπάλτσα [πρόγραμμα]   | iefimerida.gr 0

Ενα πρόγραμμα χωρισμένο σε επτά κύκλους

Στο νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο διαρθρώνεται σε επτά κύκλους και ένα αφιέρωμα, συναντούμε έργα του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα, από όλες τις μεγάλες σχολές της όπερας (γαλλική, γερμανική, ιταλική, σλάβικη), γνωρίζουμε αριστουργήματα της όπερας για πρώτη φορά, όπως η «Ηλέκτρα» του Στράους, η όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Γκουνό και η Υπόθεση Μακρόπουλου του Γιάνατσεκ, βλέπουμε με διαφορετική ματιά διάσημες όπερες, όπως ο «Μαγικός αυλός» από την Κωμική Όπερα του Βερολίνου και η «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ», σε συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.

Καθένας από τους κύκλους θα διατρέξει τις καλλιτεχνικές περιόδους 2017/18, 2018/19 και θα κλείσει το 2019/20, οπότε ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός τριετίας που έχει εκπονήσει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης.

Η νέα σεζόν της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος -Πρεμιέρα με Μπάλτσα [πρόγραμμα]   | iefimerida.gr 1

Παράλληλα, στη σεζόν 2017/18 θα γίνει η επανεκκίνηση της οπερέτας με τη νέα οπερέτα του Νίκου Κυπουργού πάνω στη «Μήδεια» του Μποστ, θα θυμηθούμε τον σπουδαίο Στέφανο Λαζαρίδη, με τη «Μποέμ» και την Τόσκα, τις οποίες παρουσίασε κατά τη θητεία του στην ΕΛΣ, θα απολαύσουμε σπουδαίες όπερες στο Ηρώδειο, όπως ο «Ναμπούκκο» και η «Κάρμεν», ενώ θα θυμηθούμε το έργο του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει μια νέα εκδοχή της «Ωραίας Κοιμωμένης», την παιδική βερσιόν του «Καρυοθραύστη», ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίες Αντώνη Φωνιαδάκη και Αλεξάντερ Έκμαν, ενώ θα συμμετάσχει και στην όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέττα».

Η νέα σεζόν της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος -Πρεμιέρα με Μπάλτσα [πρόγραμμα]   | iefimerida.gr 2

Στην εναρκτήρια σεζόν της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, δημιουργούνται σχέσεις και συνεργασίες με Έλληνες και ξένους σπουδαίους καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου και της μουσικής, όπως, μεταξύ άλλων, με τους Γιάννη Κόκκο, Γκρέιαμ Βικ, Πόντους Λίντμπεργκ, Πάτρικ Κίνμονθ, Νίκο Μαστοράκη, Γιοχάννες Συτς, Κέιτι Μίτσελ, Μπάρρη Κόσκυ, Αλεξάντερ Έκμαν, Γιάννη Χουβαρδά, Λέο Μουσκάτο, Νίκο Καραθάνο, καθώς επίσης με νεότερους και καταξιωμένους αρχιμουσικούς και μονωδούς.

Στην εναρκτήρια παραγωγή της σεζόν, την «Ηλέκτρα» του Στράους, πρωταγωνιστεί η κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα, στην πρώτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η νέα σεζόν της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος -Πρεμιέρα με Μπάλτσα [πρόγραμμα]   | iefimerida.gr 3

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, προλόγισε την παρουσίαση, αναφέροντας την εμπειρία της από το Summer Nostos Festival στο ΚΠΙΣΝ, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για το έργο της ΕΛΣ και του καλλιτεχνικού της διευθυντή, Γιώργου Κουμεντάκη.
Η υπουργός σημείωσε, ότι θα σταθεί στο πλευρό της ΕΛΣ, ενώ τόνισε ότι το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2017-18 είναι «αντάξιο των προσδοκιών του κοινού και ισάξιο των ευρωπαϊκών θεάτρων».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του οργανισμού, ο Γιώργος Κουμεντάκης ενημέρωσε πως ο προϋπολογισμός του 2017, εκτελείται κανονικά χωρίς παρεκκλίσεις.
«Από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουμε λάβει τα 10 από τα 12,5 εκατ. ευρώ της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης και μένει να λάβουμε άλλα 2,5 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχουμε τη σαφή διαβεβαίωση ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στην ΕΛΣ για τα λειτουργικά έξοδα που πρέπει να καταβάλλουμε μηνιαίως στην ΚΠΙΣΝ ΑΕ» ανέφερε, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη κλείσει χορηγικές συμφωνίες της τάξεως των 700.000 ευρώ και σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν και νέες χορηγίες, τις οποίες τώρα διαπραγματεύονται.

Οι χορηγίες αυτές προστίθενται στη μεγάλη δωρεά των 5.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η απορρόφηση της οποίας έχει ξεπεράσει το 50%.

Ολόκληρο το πρόγραμμα της Λυρικής για τη σεζόν 2017-2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εθνική λυρική σκηνή ΚΠΙΣΝ πρόγραμμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ