Σύνοδος G20: Ανεπιθύμητοι στη Γερμανία οι σωματοφύλακες του Ερντογάν που χτύπησαν διαδηλωτές - iefimerida.gr

Σύνοδος G20: Ανεπιθύμητοι στη Γερμανία οι σωματοφύλακες του Ερντογάν που χτύπησαν διαδηλωτές

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε να μην πάνε στo Αμβούργο, για τη Σύνοδο των G20, οι σωματοφύλακες του Ταγίπ Ερντογάν που ενεπλάκησαν σε βίαια επεισόδια στην Ουάσινγκτον τον προηγούμενο μήνα.

Ηδη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος της Γερμανίας έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ξένοι αστυνομικοί έχουν μόνο το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σύμφωνα με την Die Welt. Η τουρκική πρεσβεία στη Γερμανία έστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών λίστα 50 ατόμων, που θα συνοδεύσουν τον Ερντογάν στο Αμβούργο. Σε αυτή, συμπεριλαμβάνονται αρκετοί που ενεπλάκησαν στα επεισόδια στην Ουάσινγκτον, γράφει η Hamburger Abendblatt.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον τον Μάιο, σωματοφύλακές του επιτέθηκαν σε Κούρδους διαδηλωτές. Τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media έδειχναν άνδρες με κοστούμια να κλωτσούν και να γρονθοκοπούν τους διαδηλωτές, ενώ η αμερικανική αστυνομία προσπαθούσε να αποκαταστήσει την τάξη. Στη συνέχεια, οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 12 μέλη της συνοδείας ασφαλείας του Ερντογάν, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.

Πέρυσι, σωματοφύλακες του Ερντογάν είχαν επιτεθεί σε μία ομάδα συγκεντρωμένων έξω από το Brookings Institution, κλώτσησαν έναν δημοσιογράφο και έριξαν έναν άλλο στο έδαφος, θυμίζει η Deutsche Welle.

Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι ξένοι ηγέτες μπορούν να φέρουν μαζί τους μέλη της φρουράς τους, αλλά διεμήνυσε ότι πρέπει να σεβαστούν τη νομοθεσία.

«Έχω λόγο να αναμένω ότι αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν ενοχοποιηθεί από την αμερικανική ποινική δικαιοσύνη δεν θα πατήσουν το πόδι τους σε γερμανικό έδαφος στο άμεσο μέλλον, όπως και κατά την διάρκεια της συνόδου της G20», τόνισε ο Μάρτιν Σέφερ.

Η Σύνοδος των G20 θα πραγματοποιηθεί στις 7- 8 Ιουλίου και η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπίας (BfV), σύμφωνα με την Die Welt εκτιμά πώς είναι πολύ εύκολο να ξεσπάσουν οδομαχίες στους δρόμους τη πόλης μεταξύ Τούρκων εθνικιστών και Κούρδων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταγίπ Ερντογάν σωματοφύλακες G20
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ