ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Τρεις μέρες, 740 εκατ. ευρώ κι ένα ομόλογο αλλάζουν τα πάντα στην αγορά - iefimerida.gr

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Τρεις μέρες, 740 εκατ. ευρώ κι ένα ομόλογο αλλάζουν τα πάντα στην αγορά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις μέρες χρειάστηκε ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για να σπάσει όλα τα κοντέρ: 740 εκατ. ευρώ σε προσφορές, 2,5 φορές κάλυψη του ομολόγου, 3,1% επιτόκιο, πάνω από 10.500 αιτήσεις.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά νούμερα που σημείωσε το ομόλογο του Ομίλου, τα βιβλία του οποίου άνοιξαν την Τετάρτη 21 Ιουνίου και έκλεισαν την Παρασκευή το απόγευμα.

Το ποσό, το πλήθος των αιτήσεων και το επιτόκιο

Όπως τονίζουν οι παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, τα 740 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο είδους ομολόγου. Φυσικά, αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που οφείλεται στην εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει η εταιρεία τόσο από το ευρύ κοινό, όσο και από την αγορά, γεγονός που έχει να κάνει με την αξιοπιστία και τη δυναμική της. Γι αυτό άλλωστε πάνω από 10.500 Έλληνες αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα χρήματα και τις οικονομίες τους στο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, ψάχνοντας μια εγγυημένη τοποθέτηση.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, είναι εντυπωσιακό ότι για πρώτη φορά είχαν τέτοια ανταπόκριση από το κοινό. Μόλις το νέο του ομολόγου έγινε γνωστό κι έπεσε η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση, ο κόσμος που προσήλθε στα γκισέ των τραπεζών για να μάθει πώς θα επενδύσει στο ομόλογο, ενώ το σύνηθες είναι τα δίκτυα των τραπεζών να τηλεφωνούν για να προωθήσουν ένα τραπεζικό προϊόν.

Όσο για το επιτόκιο, θυμίζει επιτόκιο… Γερμανίας. Το 3,1% είναι επιτόκιο που δεν βρίσκει κανείς σήμερα στην ελληνική τραπεζική αγορά. Πηγές της σημειώνουν πάντως ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να πάει ακόμα πιο χαμηλά, όμως φαίνεται πως ο Μυτιληναίος ήθελε να ανταποδώσει την εκτίμηση του κόσμου που στήριξε την έκδοση, κρατώντας το σε πάνω από 3%.

Τα χρήματα που βγήκαν από τα σεντούκια

Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια είναι η έλλειψη ρευστότητας και το κόστος χρήματος που είναι υψηλό. Το ομόλογο του Μυτιληναίου όμως αλλάζει τα δεδομένα. Πρώτον γιατί φέρνει ζεστό χρήμα άρα και ρευστότητα στην αγορά, και δεύτερον επειδή πρόκειται για φτηνό χρήμα. Όπως αναφέρουν οι πηγές που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των χρημάτων προήλθε από χρήματα που ήταν εκτός τραπεζικού συστήματος, σε σεντούκια και στρώματα. Όμως το ελκυστικό επιτόκιο, καθώς και το γεγονός ότι η επένδυση στη Μυτιληναίος έμοιαζε για τους περισσότερους μια εγγυημένη τοποθέτηση, έκανε πολλούς Έλληνες να πάνε στο γκισέ των τραπεζών μετά από καιρό.

Πρακτικά, το ομόλογο της Μυτιληναίος και τα 750 εκ ευρώ που συγκέντρωσε δείχνουν ότι η αγορά είναι ζωντανή και αποδίδει για εταιρείες που έχουν προοπτικές και μπορούν να φέρουν ανάπτυξη. Διότι η ρευστότητα που επιστρέφει στις τράπεζες εξασφαλίζουν ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να πάρει μπροστά. Ουσιαστικά η έκβαση του ομολόγου δείχνει που είναι και οι δυνατότητες και οι προοπτικές της ελληνικές επιχειρηματικότητας, καθώς ο Μυτιληναίος ξεκλείδωσε μια πολύ δυνατή πηγή που μπορεί να βοηθήσει και την οικονομία και τη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ