Αλβανία: Οι Σοσιαλιστές του Εντι Ράμα οδεύουν προς την αυτοδυναμία - iefimerida.gr

Αλβανία: Οι Σοσιαλιστές του Εντι Ράμα οδεύουν προς την αυτοδυναμία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας εμφανίζεται ως ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, αφού με καταμετρημένο το 30% των ψήφων εξασφαλίζει ποσοστό 51,39%.

Αρκετά πιο πίσω, ακολουθεί με 28,53% το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα. Τρίτος με 15,65% έρχεται ο ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης (LSI) του εκλεγμένου προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Βάσει αυτών των μερικών αποτελεσμάτων το κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα ίσως καταφέρει να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση εξασφαλίζοντας 76 από τις 140 έδρες της Βουλής.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή η προσέλευση κυμάνθηκε στο 45% - μια από τις χαμηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί σε γενικές εκλογές στη χώρα.

Αλβανία: Οι Σοσιαλιστές του Εντι Ράμα οδεύουν προς την αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 0

Το 2013 είχαν ψηφίσει περίπου 1.750.000 ψηφοφόροι – ποσοστό 52,7%, ενώ χθες απ’ τους εγγεγραμμένους 3.452.260 στις κάλπες προσήλθαν μόνον 1.514.851 ψηφοφόροι, γεγονός που ανάγκασε την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να παρατείνει κατά μία ώρα την ψηφοφορία.

Αν και οι εκλογές διεξήχθησαν σε σχετικά ειρηνικό κλίμα για τα δεδομένα της χώρας, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καταγγέλθηκαν περιστατικά με ένοπλες ομάδες να κινούνται με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και να προσπαθούν να εξαγοράσουν ψήφους στο Δέλβινο, τα Σκόδρα και άλλα πόλεις.

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ντριτάν Ντεμιράζ ανέφερε ότι βάσει των πληροφοριών υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων εξαγοράς ψήφου ανήμερα των εκλογών.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης σκηνικό έντασης μεταξύ οπαδών του LSI και του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απόπειρες εκφοβισμού ψηφοφόρων στα Σκόδρα και το Δυρράχιο. Tο κόμμα του Μέτα κατήγγειλε επίσης ότι ένα μέλος του δέχθηκε πυρά στην πόλη Σενγκζιν στα βόρεια.

Προεκλογικές δεσμεύσεις

Αλβανία: Οι Σοσιαλιστές του Εντι Ράμα οδεύουν προς την αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 1

Ο Έντι Ράμα είχε συνδέσει την παραμονή του στην πολιτική με την έκβαση των εκλογών και τώρα θα έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και να οδηγήσει τη χώρα στην Ε.Ε..

Ο Ράμα δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες στη Δικαιοσύνη. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι δεν έχει βάλει φρένο στην εξάπλωση της μάστιγας των ναρκωτικών στη χώρα.

Αλβανία: Οι Σοσιαλιστές του Εντι Ράμα οδεύουν προς την αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 2

Ο Λουλζίμ Μπάσα

Το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα μποϋκόταρε από τα τέλη Φεβρουαρίoυ το κοινοβουλευτικό έργο και μόλις προ ημερών ενέδωσαν στις δυτικές πιέσεις να άρουν την έκκλησή τους για μποϋκοτάζ τον εκλογών. Ο Μπάσα κατέβηκε στις εκλογές υποσχόμενος φοροελαφρύνσεις καθώς και προγράμματα στήριξης και υποτροφίες για τους νέους, αλλά και επιδοτήσεις για τους φτωχούς αγρότες ώστε να αποφεύγουν την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης.

Οι τόνοι μεταξύ των δύο στρατοπέδων είχαν οξυνθεί τόσο πολύ -με αλληλοκατηγορίες ότι συμμετέχουν στο οργανωμένο έγκλημα και την καλλιέργεια κάνναβης στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας- ώστγε χρειάστηκε να μετατεθούν κατά μία εβδομάδα οι εκλογές.

Κυρίαρχο θέμα η δεινή κατάσταση της οικονομίας

Αναλυτές δεν απέκλειαν πάντως έναν συνασπισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Το θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία ήταν η δεινή κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Η Αλβανία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με το μηνιαίο εισόδημα να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 340 ευρώ. Λόγω της υψηλής ανεργίας (ένας στους τρεις νέους δεν έχει δουλειά) και της έλλειψης προοπτικής πολλοί νεαροί αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό και σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις έχουν ήδη φύγει κάπου 1,2 εκ. Αλβανοί.

Η Αλβανία είναι από το 2014 υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και στα Τίρανα ελπίζουν να αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη του έτους. Η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009. Στην τελευταία της έκθεση η Κομισιόν ασκούσε σκληρή κριτική στην εκτεταμμένη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος της χώρας, ενώ μεγάλο εμπόδιο είναι και το εμπόριο ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ