Ιταλία: Πικρό ποτήρι για την κεντροαριστερά του Ρέντσι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών - iefimerida.gr

Ιταλία: Πικρό ποτήρι για την κεντροαριστερά του Ρέντσι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κεντροδεξιά συμμαχία είναι ο μεγάλος νικητής στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Ιταλία αφού κέρδισε σημαντικούς δήμους με το αποτέλεσμα να ασκεί πίεση στην κεντροαριστερή κυβέρνηση ενόψει των εθνικών εκλογών σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Το λιμάνι της Γένοβας, παραδοσιακό προπύργιο της αριστεράς, άλλαξε χέρια και πέρασε στην κεντροδεξιά για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 50 χρόνια με τον Μάρκο Μπούτσι, τον υποψήφιο που υποστήριξε η αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να εξασφαλίζει ποσοστό 55,2% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Η κεντροδεξιά κατέκτησε ακόμη δήμους όπως η Βερόνα, το Καταντζάρο της Καλαβρίας και η Λ’ Άκουιλα.

«Ο άνεμος πνέει για την κεντροδεξιά απ’ το βορρά μέχρι το κέντρο και το νότο, είναι μια εξαιρετική νίκη», είπε ο Ρενάτο Μπρουνέτακ, επικεφαλής της Κ.Ο. της Forza Italia στη Βουλή.

Πικρό, αναμφίβολα, είναι το ποτήρι για την κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, που υπερισχύει στην Πάδοβα της περιφέρειας Βένετο και στον Τάραντ, αλλά χάνει σειρά σημαντικών αστικών κέντρων.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι ανομοιογενή, αλλά υπάρχουν κάποιες ήττες που μας πονάνε», γράφει ο Ματέο Ρέντσι σε σχόλιό του στο Facebook.

O επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και πρώην πρωθυπουργός προσθέτει πως «συνολικά, το Δημοκρατικό Κόμμα εξέλεξε περισσότερους δημάρχους από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», αλλά αναγνωρίζει ότι στις ευρύτερες περιοχές της Μπολόνια και της Γένοβας τα αποτελέσματα, για την κεντροαριστερά ήταν χειρότερα από τις παραδοσιακές επιδόσεις της. Παράλληλα, εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των Δημοκρατικών στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας και στην περιοχή του Βένετο.

Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, θεωρεί ότι «οι υποψήφιοι μετρούν περισσότερο από την ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, στην επιλογή του δημάρχου» και επιμένει ότι «οι δημοτικές εκλογές είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τις βουλευτικές». Εκτιμά, πάντως, ότι μετά από λίγες ημέρες, «η όλη αυτή συζήτηση χωρίς βάθος, θα αλλάξει αντικείμενο».

Από την άλλη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα του Βορρά έχουν σίγουρα δικαίωμα να πανηγυρίζουν, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν αν - ενόψει των βουλευτικών εκλογών - εννοούν να παραμερίσουν τις τόσες διαφορές τους, και να δημιουργήσουν μια νέα στρατηγική συμμαχία.

Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, θεωρεί ότι «οι υποψήφιοι μετρούν περισσότερο από την ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, στην επιλογή του δημάρχου» και επιμένει ότι «οι δημοτικές εκλογές είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τις βουλευτικές». Εκτιμά, πάντως, ότι μετά από λίγες ημέρες, «η όλη αυτή συζήτηση χωρίς βάθος, θα αλλάξει αντικείμενο».

Γύρω στα 4,3 εκ Ιταλοί είχαν δικαίωμα ψήφου στις χθεσινές δημοτικές εκλογές σε 110 δήμους, όπου δεν είχε εκλεγεί δήμαρχος απ’ τον πρώτο γύρο της 11ης Ιουνίου. Σ’ εκείνη την αναμέτρηση το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο, το δημοφιλέστερο αυτή την περίοδο σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις κόμμα της χώρας, τα πήγε πολύ άσχημα και μόλις ένας υποψήφιός του κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο σε μια απ’ τις 25 μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας. Το Μ5s κατέκτησε τελικά μόνον την Καράρα.

Η προσέλευση χθες κυμάνθηκε στο 47%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ