Σινεφίλ αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον ελληνικό εμφύλιο - iefimerida.gr

Σινεφίλ αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον ελληνικό εμφύλιο

Σινεφίλ αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον ελληνικό εμφύλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις εκδηλώσεις της με ένα εκτενές αφιέρωμα στον «ελληνικό εμφύλιο στην οθόνη», από τις 9-15 Φεβρουαρίου, μέσα από ταινίες μυθοπλασίας, άγνωστα κινηματογραφικά ντοκουμέντα και συζητήσεις που πλαισιώνουν το θέμα. Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς ο εμφύλιος υπήρξε μια από τις κεντρικές συνιστώσες του κινηματογραφικού του έργου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Διεύθυνση-Μουσείου Αρχείου της ΕΡΤ και την Ταινιοθήκη του Βελιγραδίου.

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, με στρογγυλή τράπεζα για το θέμα «Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη: η μυθοπλασία» και την τιμητική προβολή των «Κυνηγών» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Ομιλητές θα είναι οι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Βρεττάκος, Τάσος Ψαρράς, η κριτικός κινηματογράφου, Μαρία Κατσουνάκη, η γραμματέας της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού και η καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπουλου.

Η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα, 13/2, θα ασχοληθεί με το ντοκιμαντέρ για τον ελληνικό εμφύλιο και ομιλητές τους Βασίλη Αλεξόπουλο, διευθυντή Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ, τους σκηνοθέτες Μάνο Ζαχαρία, Ροβήρο Μανθούλη, Φώτο Λαμπρινό, Θανάση Σκρούμπελο, Ηλία Γιαννακάκη και τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο.

«Έχοντας ως αφετηρία τις αρχικές καταγραφές, που προώθησε την εποχή της σύγκρουσης, με τη μορφή επικαίρων και μικρών ενημερωτικών ταινιών, η προπαγάνδα των δύο αντίπαλων στρατοπέδων», αναφέρει το δελτίο τύπου της εκδήλωσης, «το αφιέρωμα εκτείνεται στην επισκόπηση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής επί έξι και πλέον δεκαετίες. Αποσκοπεί έτσι σε μια νέα ανάγνωση των τρόπων με τους οποίους ο ελληνικός κινηματογράφος ενσωμάτωσε και διαπραγματεύτηκε την εμφύλια σύγκρουση, χρησιμοποιώντας άλλοτε τη μυθοπλασία και άλλοτε, όπως τα τελευταία κυρίως χρόνια, το δημιουργικό ντοκιμαντέρ».

Εκτός από τις ταινίες μυθοπλασίας και τα κινηματογραφικά επίκαιρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν δύο ταινίες που εντοπίστηκαν στην Ταινιοθήκη της Σερβίας, στο Βελιγράδι, και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η πρώτη, «Τα Ελληνόπαιδα», περιγράφει την υποδοχή Ελληνοπαίδων στο προσφυγικό κατάλυμα στη Bela Crkva. Γυρισμένη την ίδια περίπου εποχή με την ταινία «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδος (1948)», των Μάνου Ζαχαρία και Γιώργου Σεβαστίκογλου, η ταινία αποτελεί την εκδοχή της γείτονος και συμμάχου του Δημοκρατικού Στρατού Γιουγκοσλαβίας.

Αντίστοιχα, η απώλεια των σημαντικών κινηματογραφικών αποτυπώσεων που συγκρότησε στο «βουνό» το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού Στρατού, θα μπορούσε εν μέρει να αναπληρωθεί με τη δεύτερη ταινία που εντοπίστηκε στη Σερβία, με τίτλο η «Αδελφική βοήθεια».

Ανάμεσα στις ταινίες μυθοπλασίας που θα προβληθούν, είναι η βραβευμένη στο Βερολίνο «Παράνομοι» του Νίκου Κούνδουρου, ταινία του 1958, εποχή που η ΕΔΑ είχε αναδειχθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο «Θίασος», οι «Κυνηγοί» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Η κάθοδος των εννέα» του Χρήστου Σιοπαχά, «Τα παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, η «Ελένη» του Πίτερ Γέιτς, με τους Κέιτ Νέλιγκαν και Τζον Μάλκοβιτς, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο-μαρτυρία του Νίκου Γκατζογιάννη (Nick Gage).Ο «Νέος Παρθενώνας» της ομάδας των τεσσάρων -Κώστα Χρονόπουλου, Γιώργου Χρυσοβιτσάνου, Σπύρου Ζάχου και Θανάση Σκρουμπέλου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ