Μέι: Θα μείνουν 3 εκατ. Ευρωπαίοι μετά το Brexit -Αλλά θα υπόκεινται στο βρετανικό δίκαιο - iefimerida.gr

Μέι: Θα μείνουν 3 εκατ. Ευρωπαίοι μετά το Brexit -Αλλά θα υπόκεινται στο βρετανικό δίκαιο

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε να επιτρέψει στους 3 εκατ. πολίτες της ΕΕ να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία και μετά το Brexit, ωστόσο επιμένει ότι θα υπόκεινται κάτω από το βρετανικό δίκαιο και όχι από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η δέσμευση που αναλαμβάνουμε απέναντι στους πολίτες της ΕΕ είναι ότι θα κατοχυρωθούν στο βρετανικό δίκαιο και οι νόμοι θα επιβάλλονται πλέον μέσω των ιδιαίτερα σεβαστών δικαστηρίων μας», ανέφερε η πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Independent, η Μέι δεσμεύτηκε ότι τα 3 εκατ. των Ευρωπαίων πολιτών αφορούν σε εκείνους που διαμένουν στη χώρα τουλάχιστον 5 χρόνια.

Σε αυτούς, τόνισε στους Ευρωπαίους ηγέτες, θα διασφαλιστούν δικαιώματα περίθαλψης, εκπαίδευσης και επιδόματα όμοια με εκείνα που κατέχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η βρετανίδα πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία μετά από την οποία οι νέες αφίξεις πολιτών δεν θα υπόκεινται πλέον στο καθεστώς αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένει αβέβαιο το μέλλον για ομάδα πολιτών που ήδη διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Μέι από την πλευρά της επιμένει να απαρνηθούν οι Βρυξέλλες το αίτημά τους αναφορικά με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, που τα 27 εναπομείναντα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν να είναι κατοχυρωμένα βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου ακόμη και μετά το Brexit.

Αυτό, είπε η Μέι, δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της.

Σύμφωνα με αναλυτές ωστόσο, το ζήτημα της «αντικατάστασης» της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας με εκείνο του βρετανικού δικού - και συνεπώς η υπαγωγή των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτό μετά το Brexit- είναι το σημείο που ενδεχομένως να αποτελέσει και το σημείο σύγκρουσης μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέι Brexit Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ