Τι αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής: Βελτίωση συνεργασίας για την άμυνα- Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία - iefimerida.gr

Τι αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής: Βελτίωση συνεργασίας για την άμυνα- Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Φωτογραφία: European Union
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ΕΕ θα επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της έλλειψης εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν στην επέκταση των κυρώσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμαναν την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι δύο αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου 'Άμυνας.

Οπως εξήγησε ο Ντ. Τουσκ, στους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό κατάλογο για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα.

Από την πλευρά του ο Γιούνκερ ανέφερε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30 και 17 είδη τανκς, ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένα, τονίζοντας έτσι την σπουδαιότητα συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας.

«Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ», είπε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

Agreed. EU will extend economic sanctions against Russia for their lack of implementing the Minsk Agreement. #EUCO

Το δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής

Πλούσιο ήταν το γεύμα των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής με το πρώτο πιάτο να περιλαμβάνει τάρτα με μεσογειακά λαχανικά και ψημένο κατσικίσιο τυρί Chevignol.

Το κυρίως πιάτο είχε ψάρι τυλιγμένο σε ιταλικό λαρδί από την Κολονάντα και γεμιστό κολοκυθοανθό ενώ για επιδόρπιο οι ηγέτες έφαγαν πολτοποιημένα κεράσια με παγωτό κρέμας αμυγδάλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ