Βιβλία για μικρά παιδιά - iefimerida.gr

Βιβλία για μικρά παιδιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυο αχώριστοι φίλοι που αποφασίζουν να πάνε μια εκδρομή, ένας υπερήρωας που βρίσκει την καλύτερη υπερβοηθό, ένα μικρό κορίτσι που θέλει να πάρει σκυλάκι, ένα παράξενο βατραχέλι και ένας πασίγνωστος ιππότης από τη Μάντσα είναι οι πρωταγωνιστές στα βιβλία που θα διαβάσουμε με τα παιδιά στις διακοπές.

 Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 0

ΠΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΛΑ. Η ΕΚΔΡΟΜΗ
Ο Πίκο είναι ένα ζωηρό κουνέλι και η Λόλα μια αεικίνητη σκυλίτσα. Μια μέρα οι δυο αταίριαστοι αλλά και τόσο αγαπημένοι φίλοι αποφασίζουν να πάνε εκδρομή. Η Λόλα από τη χαρά της ξυπνάει πρωί πρωί αλλά στο τέλος καθυστερεί. Τι θα κάνει ο Πίκο όταν δει ότι η φίλη του δεν έχει ετοιμάσει τίποτε για την εκδρομή που περίμεναν και η δυο με τόση λαχτάρα;

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η ιστορίες του Πίκο και της Λόλα είναι γραμμένες σε στιχάκια που λατρεύουν και θυμούνται τα μικρά παιδιά.
Γιατί τα δυο ζωάκια είναι οι πιο αγαπημένοι φίλοι και παρά τις διαφορές τους ξέρουν να αγαπούν και να αποδέχονται ο ένας τον άλλο.
Γιατί υποψιαζόμαστε ότι ο Πίκο και η Λόλα θα γίνουν οι νέοι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών.

INFO
Κείμενο: Λίνα Σωτηροπούλου
Εικόνες: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις Μεταίχμιο

 Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 1


ΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΑΞΙΑ
Ο Έκτορας είναι ο υπερήρωας τη ιστορίας που έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση: το νέο μωρό στην οικογένεια. Ξαφνικά, οι γονείς του όλο τον μαλώνουν και όλο του λένε «Σσσσσς!» και «Σσσσσς!». Και όλο με το μωρό μιλάνε και σε εκείνον δε λένε πια «Καλό μου αγοράκι». Δεν λένε τίποτα! Όταν η αδερφή του καταστρέφει το παραμύθι του, ο Έκτορας θυμώνει πολύ, αλλά αντί η μαμά και ο μπαμπάς να μαλώσουν εκείνη μαλώνουν τον ίδιο. Ο Έκτορας μερικές φορές σκέφτεται ότι η αδερφή του έχει έρθει από τον πλανήτη των υπεραπαίσιων! Αλλά μια μέρα ο Έκτορας θα καταλάβει ότι η αδερφή του είναι η καλύτερη υπερβοηθός που θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί ο Έκτορας είναι ένα αξιολάτρευτο μικρό αγόρι με όλες τις ανασφάλειες της ηλικίας του. Και λατρεύει τους υπερήρωες!
Γιατί η αδελφική αγάπη είναι πολύτιμη και καθορίζει τη ζωή μας και τις σχέσεις μας. Τα αδέρφια γίνονται φίλοι, σύμμαχοι, συνένοχοι και είναι η σειρά τους να κάνουν παρατήρηση στη μαμά και στον μπαμπά
Γιατί η σειρά Υπερήρωες παρουσιάζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις προκλήσεις, τις ανησυχίες και τους φόβους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Μια καλή ευκαιρία για λίγη συζήτηση!

INFO
Κείμενο: Ισάουρα Λι
Εικόνες: Κριστιάν Ιναράχα
Απόδοση: Έλενα Μανδήλα
Εκδόσεις Κέδρος

 Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 2


ΤΟ ΣΟΦΑΚΙ ΚΑΙ Ο ΝΤΟ
Η μικρή Σοφία ονειρεύεται να αποκτήσει ένα κατοικίδιο. Η μαμά όμως αρνείται και της εξηγεί πόσο μεγάλη ευθύνη και δέσμευση είναι ένα ζωάκι μέσα στο σπίτι. Το βράδυ όμως τα όνειρα της Σοφίας επισκέπτεται ο Ντο, ένα σκυλάκι που μόνο τα μικρά παιδιά μπορούν να δουν και να ακούσουν. Ο Ντο θα γίνει πιστός φίλος και θα δείξει στη Σοφία πώς να φροντίζει και να αγαπά όλα τα σκυλάκια και τα γατάκια που συναντάει καθημερινά στο δρόμο της. Και μια μέρα ο Ντο θα φύγει για να πει το μυστικό σε κάποιο άλλο παιδί.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η Σοφία ακούει προσεχτικά τον Ντο· ανοίγει τα μάτια της και βλέπει ότι τριγύρω της καθημερινά υπάρχουν πολλά ζωάκια που έχουν ανάγκη την φροντίδα της.
Γιατί η μικρή Σοφία μαθαίνει πολύ νωρίς και με τον καλύτερο τρόπο ότι τα ζωάκια δεν είναι παιχνίδια «θέλουν φροντίδα, ζεστασιά και αγάπη στην καρδιά!»
Γιατί ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με τον σκληρό και άδικο κόσμο που γνωρίζουν τα αδέσποτα.
Γιατί το προσεγμένο έμμετρο κείμενο γίνεται αμέσως κατανοητό από τους μικρούς.

INFO
Κείμενο: Κατρίνα Τσάνταλη
Εικόνες: Κώστας Θεοχάρης
Εκδόσεις Διόπτρα

 Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 3


ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΕΛΙ
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γέρος και γριά. Ζούσαν σ’ ένα σπιτάκι στην άκρη του χωριού. Όλα τα καλά που ήθελαν στη ζωή τους, τα είχαν. Το μόνο που τους έλειπε για να είναι ευτυχισμένοι ήταν ένα παιδάκι. “Αχ, ας είχαμε ένα παιδάκι κι ας ήταν βατραχέλι” έλεγαν ο γέρος και η γριά». Στα παλιά παραμύθια όμως, καμιά φορά, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Ο γέρος και η γριά ζουν ευτυχισμένοι με το βατραχέλι του μέχρι την ημέρα που αυτό εξαφανίζεται και όλο το χωριό συμπαραστέκεται στους δυο λυπημένους γονείς.

Γιατί το Βατραχέλι είναι ένα παλιό παραδοσιακό παραμύθι από τη Λέσβο –καμιά φορά οι παλιές απλές ιστορίες κρύβουν τις μεγαλύτερες αλήθειες.
Γιατί η ιστορία αυτή μιλάει για την αγάπη, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη –χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία.
«Γιατί όταν λυπάται ένας, πώς είναι δυνατόν οι άλλοι να είναι χαρούμενοι; Όταν πονάει ένας, πώς είναι δυνατόν οι άλλοι να μην πονούν;»
Γιατί η έκδοση είναι δίγλωσση, στα ελληνικά και στα αραβικά. Τα έσοδα συγγραφέων και μεταφραστών θα πάνε στη βραβευμένη ΜΚΟ «Αγκαλιά» για την ενίσχυση του έργου της με τους πρόσφυγες.

INFO
Κείμενο: Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα & Γιώργος Τυρίκος-Εργάς
Εικόνες: Έφη Λαδά
Εκδόσεις Πατάκη

 Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 4


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ. ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ
«Σε μια μικρή πόλη της Ισπανίας, σε μια περιφέρεια που τη λένε Λα Μάντσα, ζούσε κάποτε ένας παράξενος άνθρωπος, ψηλός και αδύνατος, σχεδόν κοκκαλιάρης. Το όνομά του ήταν Αλόνσο Κιχάνο και καταγόταν από παλιά αρχοντική γενιά. Ο Κιχάνο δε χόρταινε να διαβάζει βιβλία και η φαντασία του μέρα με την ημέρα θέριευε». Ο γενναίος ιππότης από τη Μάντσα παρέα με τον πιστό του υπηρέτη Σάντσο Πάντσα θα ξεκινήσουν για τη μεγάλη περιπέτεια που όμοιά της δεν είχε ζήσει ως τότε κανένας άνθρωπος στον κόσμο.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί ο Δον Κιχώτης είναι ένας από τους πιο παλιούς και πιο αγαπημένους λογοτεχνικούς ήρωες
Γιατί η διασκευή του Κώστα Πούλου θα μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά των μικρών παιδιών
Γιατί ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς να γνωρίσουν τα παιδιά τα μεγάλα κλασικά έργα –κάθε ανάγνωση είναι διαφορετική, κάθε ηλικία έχει τα δικά της ερωτήματα.

INFO
Διασκευή: Κώστας Πούλος
Εικόνες: Βασίλης Γρίβας
Σειρά: Η πρώτη μου λογοτεχνία
Εκδόσεις Μεταίχμιο

 Βιβλία για μικρά παιδιά  | iefimerida.gr 5

ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Μια φορά κι έναν καιρό οι περισσότερες οικογένειες έμοιαζαν κάπως έτσι: ένας μπαμπάς, μία μαμά, ένα μικρό αγόρι, ένα μικρό κορίτσι, ένας σκύλος και μια γάτα. Στην πραγματική ζωή όμως, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές οικογένειες. Πολλά παιδιά ζουν μόνο με τη μαμά τους ή μόνο με τον μπαμπά τους, άλλα μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά και κάποια έχουν θετούς γονείς. Οι οικογένειες ζουν σε σπίτια όλων των ειδών: μικρές οικογένειες ζουν σε πολύ μεγάλα σπίτια. Μεγάλες οικογένειες ζουν σε διαμερίσματα μια σταλιά και υπάρχουν και οικογένειες που δεν έχουν σπίτι για να ζήσουν. Δεν είναι όλες οι οικογένειες ίδιες: οι δουλειές, οι διακοπές, το φαγητό, τα ρούχα, τα χόμπι, οι γιορτές και τα συναισθήματα είναι διαφορετικά. Μόνο η αγάπη είναι ίδια!

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί κάπου μέσα στις σελίδες του θα ανακαλύψουμε τη δική μας οικογένεια
Γιατί είναι ένα βιβλίο γραμμένο με ευαισθησία και εικονογραφημένο με πολύ χιούμορ
Γιατί δείχνει στα παιδιά πώς είναι ο κόσμος πέρα από το προστατευτικό περιβάλλον του σπιτιού που γνωρίζουν: δεν είναι όλες οι οικογένειες ίδιες, δεν μένουν όλοι σε ίδια σπίτια, δεν έχουν όλοι τις ίδιες συνήθειες –ο κόσμος μας είναι υπέροχος μέσα στην πολυπλοκότητα, την ποικιλία και τις διαφορές του.
Γιατί κάθε σελίδα του βιβλίου είναι μια καλή αφορμή για συζήτηση –και η συζήτηση αυτή μπορεί να κρατήσει πολλά χρονιά.

INFO
Κείμενο: Marry Hoffman
Εικόνες: Ros Asquith
Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις Ίκαρος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ