Βρετανία: Ο λόγος της βασίλισσας και η καταρρακωμένη Τερέζα Μέι [εικόνες] - iefimerida.gr

Βρετανία: Ο λόγος της βασίλισσας και η καταρρακωμένη Τερέζα Μέι [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι θα ακούσει τις ανησυχίες για το Brexit της επιχειρηματικής κοινότητας και άλλων εταίρων, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε με τον «Λόγο του Θρόνου» την επίσημη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης διετίας.

Μετά το μπούμερανγκ των πρόωρων εκλογών, που άφησε τους Τόρηδες χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έβαλε νερό στις προεκλογικές δεσμεύσεις της για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας, την εκπαίδευση, την εταιρική διακυβέρνηση και τις αγορές ενέργειας.

Η βασίλισσα είπε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει «την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» για το Brexit, συνεργαζόμενη με τη Βουλή, τις περιφερειακές αρχές, τον επιχειρηματικό κλάδο και άλλους.

Βρετανία: Ο λόγος της βασίλισσας και η καταρρακωμένη Τερέζα Μέι [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε φέτος μια πιο «λιτή» ενδυμασία και όχι αυτή με την οποία -ελέω παράδοσης- εμφανίζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων. Δεν έφτασε με άμαξα, ούτε φορούσε το στέμμα, ενώ στο πλευρό της δεν ήταν ο άνδρας της, ο 96χρονος πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος εισήχθη με λοίμωξη χθες στο νοσοκομείο, αλλά ο γιος της, πρίγκιπας Κάρολος.

Ο καθιερωμένος λόγος της βασίλισσας, που έχει συνήθως τελετουργικό χαρακτήρα, εξελίχθηκε σε ένα κρίσιμο τεστ για την ικανότητα της Μέι να κυβερνήσει τη Βρετανία σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της.

Βρετανία: Ο λόγος της βασίλισσας και η καταρρακωμένη Τερέζα Μέι [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία καθώς η χώρα φεύγει απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η βασίλισσα.

Ο λόγος της βασίλισσας, που προετοίμασαν υπουργοί και ανέγνωσε η ίδια, έρχεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας, καθώς δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμη οι επαφές της Μέι με το κόμμα που επέλεξε για εταίρο, το βορειοϊρλανδικό DUP, ώστε να στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας της.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήλπιζα, αλλά αυτή η κυβέρνηση θα απαντήσει με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα στο μήνυμα που έστειλε το εκλογικό σώμα», ανέφερε η Μέι.

«Κατ’ αρχάς πρέπει να κάνουμε σωστά το Brexit, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία που θα αντανακλά το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος με τρόπο που θα συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη του κοινού».

Βρετανία: Ο λόγος της βασίλισσας και η καταρρακωμένη Τερέζα Μέι [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Οι βουλευτές θα πρέπει να εγκρίνουν τον λόγο σε μια ψηφοφορία την επόμενη Πέμπτη, που θα συνιστά de facto ψήφο εμπιστοσύνης

Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι σπάνιο φαινόμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, όπου η φύση του εκλογικού συστήματος συνήθως παράγει κυβερνώσα πλειοψηφία.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα κυριαρχεί το ζήτημα του Brexit και δείχνει ότι η Μέι θέλει να διατηρήσει την ευρεία υποστήριξη για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν και η κυβέρνηση αυτή θα συμβουλεύεται και θα ακούει, είμαστε σαφείς ότι το Βrexit θα προχωρήσει σε συνεργασία με τη Βουλή, τις επιχειρήσεις, τις περιφερειακές αρχές, και άλλους ώστε να διασφαλίσουμε μια ομαλή, εύτακτη αποχώρηση», είπε η Μέι.
Η εικόνα της Μέι ως πρωθυπουργού έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται στην αρχή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit.

Βρετανία: Ο λόγος της βασίλισσας και η καταρρακωμένη Τερέζα Μέι [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Τέσσερις ένοπλες επιθέσεις έχουν θέσει εν αμφιβόλω τον έλεγχο που ασκεί η πρωθυπουργός επί της εθνικής ασφάλειας, ενώ ο θάνατος τουλάχιστον 79 ανθρώπων από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών του δυτικού Λονδίνου έχει προκαλέσει την λαϊκή οργή απέναντι στην κυβέρνηση.

Τα σχέδιά της χρειάζονται τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αναμένεται να προσφέρει τις δέκα έδρες του σε αντάλλαγμα με μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την επαρχία, μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της και διαβεβαιώσεις ότι το Brexit δεν θα την αποκόψει από την γειτονική Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση του Λονδίνου, η συμφωνία αυτή ενδεχομένως να αργήσει να ολοκληρωθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει συναντήσει εμπόδια.

«Ημέρα οργής» σήμερα

Το πόσο βαριά έχει πληγεί το κύρος της Μέι είναι ήδη φανερό εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Έξω από τις πύλες των Ανακτόρων του Γουεστμίνστερ, διαδηλωτές θα ενώσουν τη φωνή τους τη σημερινή «Ημέρα Οργής» --όπως την ονόμασαν--για να διαμαρτυρηθούν για την φονική πυρκαγιά στον πύργο κατοικιών που βρίσκεται σε ένα από τα πλουσιότερα δημοτικά διαμερίσματα του Λονδίνου.

«Ας κάνουμε την 21η Ιουνίου, την ημέρα του Λόγου του Θρόνου, ΗΜΕΡΑ ΟΡΓΗΣ, μια ημέρα που θα 'βάλουμε λουκέτο' στο Λονδίνο, μια διακήρυξη ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση», ανέφεραν σε ανακοίνωση που ανέβασαν στο Facebook οι διοργανωτές του Κινήματος για Δικαιοσύνη Με Όποιο Μέσο Απαιτείται. Εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ