Παραιτήθηκε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας -Αρχισαν τα προβλήματα για τον Μακρόν [εικόνες] - iefimerida.gr

Παραιτήθηκε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας -Αρχισαν τα προβλήματα για τον Μακρόν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ προετοιμάζονται πυρετωδώς για ανασχηματισμό αλλά, περιέργως, παρά την μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές της 18ης Ιουνίου, το κλίμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση.


Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Σιλβί Γκουλάρ υπέβαλε την Τρίτη τηn παραίτησή της, με ανακοίνωση. Προερχόμενη από το κεντρώο κόμμα Modem, το οποίο συνεργάζεται με την κυβέρνηση, αλλά αποτελεί στόχο δικαστικής έρευνας για αργομισθίες συνεργατών στο ευρωκοινοβούλιο, η Σιλβί Γκουλάρ δήλωσε:
«Στην υπόθεση ότι θα γίνει δικαστική έρευνα με στόχο την εξακρίβωση των ακριβών συνθηκών για το καθεστώς εργασίας των συνεργατών μου στο ευρωκοινοβούλιο, επιθυμώ να είμαι ελεύθερη για να αποδείξω την αθωότητά μου», γράφει σε ανακοίνωση.


Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκεται και ο πρόεδρος του κόμματος Modem, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είναι υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μακρόν. Παρά τις πιέσεις που δέχεται για να παραιτηθεί, ο Μπαϊρού παραμένει στην κυβέρνηση. Εκτός από τον Μπαϊρού και την Σιλβί Γκουλάρ και η υπουργός, προερχόμενη από το κόμμα Modem, Μαριέλ Σαρνέζ υπόκειται σε έρευνα για αργομισθίες συνεργατών της.

Παραιτήθηκε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας -Αρχισαν τα προβλήματα για τον Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Πάντως, η παραίτηση της υπουργού Αμυνας θέτει ζήτημα για το αν ο πρόεδρος του κόμματος Modem και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού μπορεί να παραμείνει στη θέση του, μετά την δικαστική έρευνα για τις αργομισθίες του κόμματός του. «Δέχεται μεγάλες πιέσεις για να αποχωρήσει», γράφει σήμερα η Le Monde, «Θα επιβιώσουν στην κυβέρνηση;», διερωτάται η Le Figaro, η οποία σημειώνει ότι «Ο Φρανσουά Μπαϊρού έχει καρφωθεί στην καρέκλα του».

Παραιτήθηκε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας -Αρχισαν τα προβλήματα για τον Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Θα είναι η αχίλλειος πτέρνα του νέου προέδρου; Είχε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογή του Μακρόν στην γαλλική προεδρία γιατί του έφερε τις ψήφους που του έλειπαν, αλλά ο Φρανσουά Μπαϊρού μπορεί γρήγορα να γίνει βάρος για τον νέο πρόεδρο. Ο πρόεδρος του MoDem έχει καρφωθεί στην καρέκλα του, παρά τα σκάνδαλα που τον βάζουν στο στόχαστρο. Είναι αναμεμειγμένος σε προκαταρκτική έρευνα και ύποπτος για αργομισθίες του κόμματός του στο ευρωκοινοβούλιο. Αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν θέλει να αφήσει τη θέση του. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε για την παραίτηση της υπουργού Αμυνας Σιλβί Γκουλάρ δήλωσε ότι πρόκειται για κάτι «αυστηρά προσωπικό», γράφει η Le Figaro.
Αντίθετα, η τρίτη υπουργός που προέρχεται από το κεντρώο κόμμα Modem, η Μαριέλ ντε Σαρνέζ, σκέπτεται σοβαρά να παραιτηθεί και να αναλάβει την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Modem.
«Ολα είναι ανοιχτά για μένα, είτε η αποστολή στην κυβέρνηση είτε η προεδρία της ομάδας MoDem στη βουλή» δήλωσε στην εφημερίδα Parisien, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Εκτός κυβέρνησης και το δεξί χέρι του Μακρόν

Από την κυβέρνηση θα αποσυρθεί και το δεξί χέρι του Μακρόν, Ρισάρ Φεράν, για τον οποίο εκκρεμεί δικαστική έρευνα για την διαχείριση κονδυλίων στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που εργαζόταν πριν μπει στην πολιτική. Ο Ρισάρ Φεράν, παρά το σκάνδαλο που μαινόταν, εξελέγη βουλευτής την προηγούμενη Κυριακή και θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός».
«Ο κ. Φεράν θα μπορούσε να μείνει υπουργός αλλά από συζήτηση με τον πρόεδρο κρίθηκε σκόπιμο να αναλάβει μια θέση μεγάλης ευθύνης στο κοινοβούλιο» δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Παραιτήθηκε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας -Αρχισαν τα προβλήματα για τον Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η δικαιοσύνη ψάχνει και για «σκανδαλάκι» του Μακρόν


Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλούνται τα γαλλικά ΜΜΕ έγιναν έφοδοι το πρωί της Τρίτης, 20 Ιουνίου, στα κεντρικά γραφεία της διαφημιστικής εταιρείας Havas και της κρατικής εταιρείας Business France, στο πλαίσιο έρευνας για την διοργάνωση ταξιδιού, τον Ιανουάριο του 2016, στο Λας Βέγκας, του Εμανουέλ Μακρόν, τότε υπουργού Οικονομίας.
Η έρευνα γίνεται για υποκρυπτόμενο σκάνδαλο και έφτασε στην δικαιοσύνη του Παρισιού τον Ιανουάριο του 2017. Η διοργάνωση του ταξιδιού του Μακρόν είχε ανατεθεί στον διαφημιστικό γίγαντα Havas, χωρίς διαγωνισμό, από την κρατική Business France, έναν οργανισμό που βοηθάει την ανάπτυξη γαλλικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παραιτήθηκε Υπουργός Άμυνας Γαλλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ